Poljub sreče, ki razveseli srce

Simona Golob Polič
02.12.2018 05:00

Bela omela krepi krvni obtok, zato je simbol nesmrtnosti in življenja. Keltski duhovniki so jo častili kot najsvetejšo rastlino, ki prinaša zdravje in blagoslov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi sneg ji ne more do živega.
Wikipedia

V decembrskih popoldnevih, ki jih hitro objame tema, naše poglede privablja bela omela, ki zdaj zasije v vsej svoji lepoti. Nič ni užaljena, če smo jo čez leto prezrli, ve, da je zdaj njen čas. Čas udobja, počitka, miru, bela omela je luč v tem mrzlem, meglenem, temnem delu leta. Že od nekdaj je bila simbol sreče, ljubezni, prijateljstva, prinaša energijo upanja, toplote in obilja.
Velik ugled je imela že v srednjem veku, pomembna je njena vloga v nordijski mitologiji, kjer se zrcali v poetičnem opazovanju narave. V času, ko druge rastline počivajo, je bela omela polna življenjske moči. Najbolj so jo častili keltski druidi, bila je najsvetejša rastlina, ki je prinašala zdravje in blagoslov. Tudi v grški mitologiji zaseda omela pomembno mesto, Trojanski junak Enej je z njeno pomočjo odprl vrata podzemlja. Pozimi je njeno zelenje ohranjalo upanje na pomlad, na novo življenje, simbolizirala je rodovitnost. Mnogi zdravniki, naravoslovci so jo opisovali, med njimi Teofrast, Dioskurid, Plinij, sv. Hildegarda, Paracelsus, nato je šla v pozabo; šele Kneipp jo je obudil. Zdaj velja za eno najbolj znanih in raziskanih zdravilnih rastlin. Naseli se na drevo.

Najzanimivejša zdravilna rastlina

Bela omela, lat. Viscum album, spada med omelovke, ne raste iz zemlje, naseli se in živi na različnih drevesih; rada ima sadno drevje, pogosta je na jablanah, hruškah, slivah, lipah, topolih, javorjih, vrbah, brestih, jelšah, jelkah, smrekah, borih, hrastih, brezah, redko se naseli na bukvah.

Plodove nabiramo od novembra do februarja.
Wikipedia

Omelo nabiramo še v prvi polovici decembra

Zdravilni deli rastline so vejice z listi, nabiramo jih od oktobra do sredine decembra ter marca in aprila. Plodove pa nabiramo od novembra do februarja. V preostalih mesecih omela nima zdravilnega učinka.
Vsebnost zdravilnih snovi se z rastiščem bele omele močno spreminja. Največ zdravilnih učinkovin ima bela omela, ki raste na hrastih, topolih, jelkah, borovcih in na sadnem drevju.

Breza je prijazna gostiteljica belih omel.
Simona Golob Polič

Polna življenja

Belo omelo so v zdravilne namene uporabljali že v 5. stoletju pred našim štetjem. Njene zdravilne učinke priznava tudi uradna medicina. Gre za eno najbolj raziskanih naravnih zdravil. Mogoče jo je uporabljati v obliki čaja, praška, tinkture, soka, vina, kreme, kopeli.
Je najboljše sredstvo za krepitev srca in krvnega obtoka, pomaga tudi pri hudih motnjah v krvnem obtoku. Omela vsebuje snovi, ki uravnavajo delovanje našega telesa, zato niža visok pritisk in viša nizkega, tako se nemirno srce umiri in okrepi. Pomaga tudi pri vseh drugih težavah s krvnim tlakom, kot so na primer nenaden pritisk krvi v glavo, omotice, motnje vida, šumenje v ušesih. Obenem bela omela preprečuje okvare srca, motnje srčnega ritma, hude motnje v krvnem obtoku, visok pritisk, upehanost, omotičnost, izgubo energijskega zagona. Nujno jo potrebujemo v časovnih stiskah, v katerih se znajdemo zaradi hitrega življenjskega ritma in preobremenjenosti.

Na vratih odganja zle duhove

Bela omela nas varuje pred zlom, v ta namen jo uporabljamo kot kadilo in jo žgemo. Obešena nad vhodna vrata bo odganjala zle duhove. Njena čarobna moč je tudi v tem, da nas varuje pred požari, udari strele. Pustimo jo obešeno nad vrati celo leto in jo nato zamenjamo s svežo omelo. Je prinašalka luči, ljubezni, blaginje, miru. Vikingi so verjeli, da ima moč, ki obudi mrtve. Je simbol nesmrtnosti in življenjske biti.
V Ameriki in Veliki Britaniji je razširjena tradicija poljubljanja pod omelo. Če boste svojo ljubezen pod njo poljubili, bo ta ostala živahna, vroča, zanimiva; če boste to storili na novega leta dan, bo žarela tudi v prihodnjem letu. Privoščite si veliko sladkih poljubov, in ko boste plezali po drevju do omele, pazite, da ne padete.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta