Popravni izpit iz tabloidne zgodovine

08.08.2021 04:00
Novokomponirani nedeljski zgodovinarji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Dragi rojaki, vaše znanje slovenske medvojne in povojne zgodovine je nezadostno. Treba bo ponavljati razred. Pa ne zato, ker ne bi znali ali ker bi z leti pozabili, ampak zato, ker je bila snov revidirana. Pišejo se novi učbeniki.

Zgodovinski kurikulum je po novem v dveh stavkih takšen: Edvard Kardelj in Boris Kidrič sta bila "največja stalinistična klavca" in "največja nasprotnika slovenske samostojnosti", Lambert Erlich, Ciril Žebot, Franc Jeza in Janez Toplišek pa so bili "velikani slovenske osamosvojitve".

Kidričevi preveliki čevlji

Moj odnos do teh revizionističnih interpretacij, ki jih arhivarski molji in nedeljski zgodovinarji prodajajo - kot v tem primeru Igor Omerza - kot alternativna zgodovinska dejstva, je ambivalenten. Pripadam generaciji, ki je bila izdatno izpostavljena futranju s pomembnostjo takrat še živih junakov revolucije, obenem pa se je uradni verziji zgodovine izogibala z brezbrižnostjo ali cinizmom in jo sproti dememorirala.

Spomenika Edvardu Kardelju na Trgu republike in Borisu Kidriču pred Cankarjevim domom se mi sicer zdita grozna. In tega mnenja ne bom spremenil samo zato, ker bi se ju desničarji radi znebili. Res pa je, da se mi odstranjevanje spomenikov zdi nekulturno.

In da ne bo pomote: da Tanja Fajon polaga vence h Kidričevim prevelikim čevljem, se mi tudi zdi smešno in patetično. Ampak še vedno se mi ne zdi tako smešno in patetično kot to, da Janša zaradi tega Socialne demokrate obtožuje, da se "klanjajo" komunističnemu "klavcu".

Mimogrede: ste opazili, kako bliskovito se je v desničarski publicistični rabi razširil glagol "klanjati se"? In kako je "klavec" danes že kdorkoli, ki je nekoga kdaj postrani pogledal?

Marketinški trik

Spadam pa tudi med tiste, ki so skeptični do tako imenovane zamolčane, nekoč nešolske, inkriminirane zgodovine ali vsaj - če povem popolnoma naravnost - do dandanes politično modnega, entuziastičnega poveličevanja vsega domobranskega, antikomunističnega, klerikalnega.

Razgledan sem dovolj, da vem, kdo so zgoraj omenjeni "velikani" bili, za kaj so se zavzemali in kakšna usoda jim je bila med vojno ali po njej namenjena. Ne obsojam nikogar, ne povzdigujem nikogar. Ne zdi se mi potrebno soditi o zastaranih, izven zgodovinskega konteksta in brez osebnih izkušenj težko razumljivih dejanjih in stališčih.

A karkoli že si mislim o Erlichu, Žebotu, Jezi in Toplišku, "velikani slovenske osamosvojitve" zagotovo niso. Ta oznaka je samo Omerzov marketinški trik, da bi opozoril na domnevno pomembnost ali celo družbeno usodnost svojih revizionističnih prizadevanj.

​Tabloidna zgodovina

To ni nič drugega kot tabloidna zgodovina. Nekateri so pač kao vizionarsko fantazirali o slovenski samostojnosti že nekaj desetletij prej, kot je do nje zares prišlo. Zanimivo - pa kaj? Zakaj bi jih zato razglašali za "velikane slovenske osamosvojitve"? Zakaj bi razglašali za "velikana" nekoga, ki je leta 1963 z nahrbtnikom, polnim pištol in eksploziva, preplezal Karavanke z namenom, da bi zlepa ali zgrda strmoglavil komunistični režim?

Zelo zabavna anekdota - toda zakaj bi bil to "velikan slovenske osamosvojitve"? Ker je bil pozneje pri poskusu bega iz zapora ubit? In ali je tisti drugi "velikan slovenske osamosvojitve" samo zato, ker so ga leta 1942 eksekutirali vosovci? Napeta zgodba, cela drama. Nedvomno. Posnemite zaradi mene kakšen film o tem že enkrat, sicer pa nehajte težiti s temi zgodbicami.

Zanimive zgodbice

To novokomponirano zgodovinopisje je v službi vladne politike, zato se jaz osebno zanj ne zmenim. Tako kot se nisem zmenil za tisto drugo, uradno požegnano zgodovinopisje moje mladosti, ki je tudi bilo v službi komunističnega oz. socialističnega režima. Zakaj bi se zdaj navduševal nad drugo skrajnostjo?

Ponavljam: to so absolutno zanimive zgodbice - ali če hočete, spoštljiveje rečeno, pretresljive osebne usode na križišču naroda, politike in zgodovine. Nimam nič proti, da to raziskujejo, magari osvetljujejo še z drugih vidikov in to tudi publicirajo.

Zdi se mi pa ultimativna intelektualna neumnost in degradacija zgodovinopisja, zdrave pameti in občečloveških vrednot, da klerikalce, kolaborante, teroriste, antikomuniste, izdajalce pri tem razglašajo za "velikane slovenske osamosvojitve" - in da tiste v bron ulite zmerjajo z "največjimi komunističnimi klavci".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta