Opozicija po referendumu spet fantazira

Marko Crnkovič
18.07.2021 06:00
Malo več potrpežljivosti, prosim!
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Stranski produkt nedeljskega referenduma o vodah je zmagoslavje tistih, ki s tem v bistvu niso imeli nič opraviti - ali vsaj ne več kot kdorkoli, ki je glasoval proti noveli Vizjakovega zakona.

Šlepanje parlamentarne opozicije na prepričljivo zmago predlagateljev sicer ni presenetljivo. Presenetljivo bi bilo, če kljubovalno zavezništvo ne bi hotelo izkoristiti enkrat za spremembo procentualno merljive oslabitve večinsko osovražene vlade.

Opozicijsko prilaščanje zaslug in izkoriščanje gužve ni samo neapetitlih. Je tudi preuranjeno in kratkovidno.

Junaško propadli

Četverček SD-LMŠ-Levica-SAB je začel spet fantazirati o konstruktivni nezaupnici. Njihova naivnost in neučakanost sta neverjetni. Očitno jih ni nič izučilo. Ampak prav nič in niti malo.

Ko jih je Jože P. Damijan oktobra lani navdušil za projekt Koalicije ustavnega loka, so v pomanjkanju kredibilnejšega kandidata iz naftalinskega klobuka potegnili zajca Erjavca. Sledilo je nekajmesečno kalkuliranje z glasovi, da bi ga spravili skozi - dokler niso februarja letos junaško propadli.

Poraz vlade na referendumu jih je spet opogumil. Glasnogovornica opozicije Tanja Fajon je natanko tri dni po usodni nedelji veselo priskakljala pred kamere in mikrofone in obelodanila, da spet iščejo oziroma zbirajo 46 glasov za konstruktivno nezaupnico. Da bodo spet poskusili. Kdo bo tokrat kandidat za predsednika vlade, sicer še ne vedo. (Naj vam namignem: verjetno bo to kar ona sama.)

In že spet računajo na DeSUS. DeSUS bo za uspeh njihove pobude kao ključen. DeSUS ima zdaj hvala bogu novega predsednika, za katerega večina še nikoli ni slišala ali se ga vsaj ne spomni iz starih časov - ima pa to prednost, da za razliko od onega prejšnjega predsednika ljudem ne gre na živce niti se jim ne zdi (tako) smešen.

Maček v žaklju

Elan, ki ga je referendum dal opoziciji, je po svoje razumljiv. Jasno je namreč postalo, da nenaklonjenost državljanov vladi le ni tak imaginaren maček v žaklju, kot bi jo vlada sama in njeni privrženci radi prikazali. Dejstvo je, da gre za pristno, predvsem pa vidno, oprijemljivo, celo merljivo averzijo.

A četudi je opozicijski optimizem razumljiv, to še ne pomeni, da je razumljiva njihova nepotrpežljivost.

"Ljudstvo je svojo nezaupnico vladi že izglasovalo v nedeljo na referendumu. Nezaupanje narašča in v opoziciji se strinjamo, da je čas za dejanja," pravi Tanja Fajon.

Ne. Zdaj je čas za čakanje. Čas bo prinesel svoje. Čas bo prinesel še več.

Neke vrste ljudska nezaupnica

Res je, da bil referendum neke vrste ljudska nezaupnica, ki se je vlada ni nadejala in ki jo je zasačila nepripravljeno. Res je, da je bila ta vlada doslej samopašno prepričana vase in v svojo neranljivost. Toda to ne pomeni, da jo je zdaj mogoče strmoglaviti s kaj večjo verjetnostjo kot prej. V danih razmerjih moči v okviru opozicije že ne.

Vlada je z referendumom izgubila precej svoje kredibilnosti. Toda precej svoje kredibilnosti je izgubila tudi opozicija. Dejstvo je namreč, da na referendumu ni zmagala opozicija. Dejstvo je, da so na referendumu zmagali neki drugi nasprotniki vlade, ki so znali motivirati državljane do te mere, da so se sredi poletja potrudili na volišča in povedali vladi, da so z njo nezadovoljni.

Dejstvo je tudi, da opozicija že dolgo, predolgo dokazuje, da ne zna motivirati državljanov. In dejstvo je, ne nazadnje, da si opozicija domišlja, da so motivirani, z vlado nezadovoljni državljani preveč lepa priložnost, ki je ne smejo zamuditi niti za minuto. Domišlja si, opozicija, da je nezadovoljstvo z vlado garancija njenega uspeha. Da si to lahko pripiše sebi v plus.

Prešteti in prečistiti

To je kruta pomota. Opoziciji priporočam malo več potrpežljivosti. Že skoraj leto in pol, odkar je na oblasti Janša, obstajajo indici in dokazi, da ne samo kredibilnost vlade ne brez razloga pada, temveč da prav tako ne brez razloga pada tudi kredibilnost opozicije.

Zato bi bilo od opozicije bolj pametno, da neha ob vsaki bolj ali manj nerealni priložnosti naskakovati vlado in da počaka do naslednjih volitev. Vlada si bo v tem letu dni še dodatno zbila kredibilnost in se že s čim še bolj zamerila ljudem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.