Praprot, ki pomaga pri revmi, artritisu in krčnih žilah

Borut Cerkvenič
22.08.2021 04:25
Pri bolečinah v hrbtenici lahko po prvi slani naberemo liste navadne glistovnice, jih posušimo, potresemo po postelji in prekrijemo z rjuho.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najdemo jo v gozdovih. Foto: Wikimedia
Wikimedia

Navadna glistovnica (Dryopteris filix-mas L.) spada med praproti, domača imena zanjo so devica, glistna podlesnica, prava podlesnica. Je praprot z močno koreniko, ki je tik pod površjem zemlje in jo obdajajo rjavi poganjki listnih pecljev. Mladi listi so spočetka zaviti in se počasi razprostrejo. Pahljača je dvojno pernata. Po listnih pecljih in nad žilicami so rjave luske. Lističi so deljeni na majhne nazobčane krpice, na spodnji strani so na obeh straneh vidna trosišča, v njih so trosovniki s trosi. Zraste do višine metra in pol. Vonj korenike je poseben in zoprn. Okus je sladikast, malo grenak in trpek. Trosi zorijo od junija do avgusta. Raste po vseh gozdovih Evrope vse do 2000 metrov nadmorske višine. Rastlina je za prehrano užitna, dokler je mlada oziroma dokler se listi ne razprostrejo.

Prava podlesnica vsebuje vitamin C, karotin, filicin in filmaron (strupa za živce v koreniki), albaspidin, floraspin, aspinol, škrob, sladkor, mastno olje. Uporabna je za juhe, prikuhe, solate. Mlade poganjke nabiramo maja in junija, korenino septembra, oktobra in novembra, liste pa od novembra do januarja.

Dryopteris filix-mas Foto: Wikipedia
Wikipedia

Posušene liste glistovnice lahko naložimo med vzmetnico in rjuho. Bolniki, ki imajo težave s hrbtenico, naj ležijo na tako pripravljeni postelji. Listi glistovnice se nabirajo po prvi slani. Odpravlja trakulje, a najprej se je treba pogovoriti z osebnim zdravnikom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta