Prava diva se nikoli ne upokoji: 86-letna Sophia Loren se vrača na filmska platna

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
08.11.2020 04:40

Sophia Loren se pri 86 letih vrača na filmska platna. Za vlogo v filmu Življenje pred seboj naj bi bila celo v igri za svojega tretjega oskarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Rada se staram, a hkrati sem rada videti mladostno."
Reuters

Upokojitev? Nikoli! Tako je dejala pred šestimi leti, ob svojem 80. rojstnem dnevu. Očitno je mislila resno. Italijanska diva Sophia Loren se po dobrih desetih letih premora pri 86 letih vrača na filmska platna. Zaigrala je v novi filmski priredbi romana Življenje pred seboj Romaina Garyja, ki ga je režiral njen sin Edoardo Ponti in bo 13. novembra premierno predvajan na Netflixu.

Pripravam na vlogo se je kljub visoki starosti posvečala tudi po deset ur na dan, saj je želela iz sebe iztisniti čustva, ki bodo, kot je napovedala, zelo presenetila gledalce. Prav predanost igri jo ohranja vitalno. "Igranje je zame življenje. V svojem poklicu sem se naučila toliko stvari, da mi je užitek pokazati čustva, upodobiti trpljenje in srečo. Na neki način sem bila rojena, da počnem to," je dejala igralka, ki velja za zadnjo resnično filmsko divo in so jo spremljale generacije ljubiteljev filma.

Od Sofie do Sophie

Sofia Villani Scicolone se je rodila 24. septembra 1934 v Rimu neporočenim staršem. Njena mati je bila učiteljica klavirja, oče gradbeni inženir. Z mamo in številnimi sorodniki po mamini strani je otroštvo preživljala v mestecu Pozzuoli pri Neaplju. Kasneje je izjavila, da jo je odraščanje v revščini utrdilo.

Leta 1950 je, stara komaj 15 let, tekmovala na izboru za mis Italije, prišla med tri finalistke in osvojila naziv mis elegance. Pod imenoma Sofia Scicolone in Sofia Lazzaro je dobila nekaj manjših filmskih vlog, a velike kariere ji niso napovedovali. Producenti so menili, da mora shujšati in si popraviti nos. A se ni dala prepričati. "Nikoli nisem verjela, da je moj nos nekaj, kar bi morala spremeniti," je dejala pred leti. "Zanimiv nos je in zato se ga vse do danes nisem dotaknila. Ko si mlad, moraš počakati, da narava naredi svoje in oblikuje tvoj obraz in tvoje telo, nato tudi drugi počasi spoznajo, da tvoj nos ni tako napačen, kot so mislili."

Verjetno je tako menil tudi Carlo Ponti, uveljavljen filmski producent, poročen oče dveh otrok, ki je Sofio spoznal, ko je imela samo 16 let. On je bil 14 let starejši. Njeno ime je spremenil v Sophia Loren in ji omogočil prve večje vloge. Leta 1957 sta se civilno poročila v Mehiki, saj se Ponti v Italiji, kjer ločitev takrat ni bila dovoljena, ni mogel ločiti od prve žene. Zaradi obtožbe bigamije sta svoj zakon leta 1962 razveljavila, a še naprej sta živela skupaj. Leta 1965 sta po odobritvi tedanjega francoskega predsednika Georgesa Pompidouja oba dobila francosko državljanstvo, Ponti je v Franciji dosegel razvezo prvega zakona in 9. aprila 1966 sta se vnovič poročila. Skupaj sta ostala do njegove smrti leta 2007.

Bila je seks simbol 60. let.
Profimedia

Že dolgo pred tem je Sophia postala mednarodna zvezda. Glavni vlogi v filmu Aida leta 1953 je naslednje leto sledila vloga v filmu Vittoria De Sice Zlato iz Neaplja. Leta 1957 je prvič zaigrala v Hollywoodu. V filmu The Pride and the Passion sta bila njena soigralca Cary Grant in Frank Sinatra. Leta 1961 je dobila oskarja za vlogo v italijanski vojni drami La Ciociara (Dve ženski), ki ga je Vittorio De Sica posnel po istoimenskim romanu Alberta Moravie. Sophia, ki je zaigrala ob Jean-Paulu Belmondu, je postala prva igralka, ki je dobila oskarja za film, ki ni bil posnet v angleščini, prav tako je bila prva z oskarjem nagrajena Italijanka.

V 60. letih je v ZDA in Evropi je posnela številne filme, kar ji ni prineslo samo statusa seks ikone, ampak tudi najboljše igralke njene generacije. Najbolj se je gledalcem vtisnila v spomin po vlogah v filmih Včeraj, danes, jutri, ki je dobil oskarja za najboljši tuji film, Poroka v italijanskem slogu, za katerega je dobila nominacijo za oskarja za najboljšo igralko, in Grofica iz Hongkonga, to je bil zadnji film, ki ga je režiral Charlie Chaplin, v njem je igrala z Marlonom Brandom.

Spokojnost je ključ do lepote

Po rojstvu otrok, leta 1968 je rodila sina Carla mlajšega, Edoarda pa leta 1973, je nastopala manj, a kameri se nikoli ni odrekla. V 90. letih je izdala knjigo Ženske in lepota ter nadaljevala igralski poklic. Leta 1991 je dobila častnega oskarja za življenjsko delo.

Ljubeča neapeljska mama s sinovoma Carlom in Edoardom
Reuters

Pred Netflixovo premiero Življenja pred seboj smo jo zadnjič videli leta 2010 v biografskem TV-filmu Moja hiša je polna ogledal. Leto prej je igrala mamo Daniela Day-Lewisa v filmu Devet, ki temelji na delno avtobiografskem filmu Federica Fellinija Osem in pol iz leta 1963.

Nekaj dni pred igralkinim 80. rojstnim dnevom je izšla njena avtobiografija z naslovom Včeraj, danes, jutri, v kateri je razkrila tudi svoj recept za mladosten videz: "Obožujem svoje življenje, svoje otroke, tudi staram se rada, a hkrati sem rada videti mladostno. In zakaj ne? Je to greh? No! Zato pa se trudim jesti prave stvari, izdala sem kar dve kuharski knjigi. Trudim se tudi telovaditi in skrbeti za svoje telo. Skušam uživati čudovito in spokojno življenje. Spokojnost je namreč ključ do lepote."

Vrnitev Sophie Loren na velika platna je sprožila tudi ugibanja o morebitnem tretjem oskarju. "Upajmo na najboljše. Ne vem, kaj naj rečem. Sploh ne želim razmišljati o tem, bomo videli."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta