Glasbena diva, ki je svoja največja občudovalka

Denis Živčec Denis Živčec
26.09.2020 05:00

Malce je padla iz mode in njeno drago plačano vreščanje na evrovizijskem odru v Tel Avivu ji zagotovo ni koristilo, a nekaj predaha neumorni kraljici popa zagotovo dobro dene. Zadnje čase se bolj kot z glasbeno kariero, ki je, tako kot večina drugih, zaradi pandemije v globoki hibernaciji, ukvarja s svojim zdravjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Da, Madonna je očitno vendarle zgolj človek. Operirali so ji koleno in zdaj okreva. Vmes je objavila nekaj čudaških selfijev na instagramu. Na enem od njih je popolnoma gola pozirala z berglo in pripisala, da se počuti kot zlomljena lutka, na drugem pa ja ležala v kadi, polni mleka, in modrovala o tem, kako čudovito je, da smo zaradi korone končno vsi enaki, saj virus ne izbira. Tako meni pevka, katere osebno premoženje ocenjujejo na neverjetnih 850 milijonov dolarjev. Kot kaže, bo svoje finance v kratkem še izboljšala. Ker so zadnja leta na sceni blazno moderne filmske biografije in ker sta filma o Freddieju Mercuryju in Eltonu Johnu bila veliki uspešnici, se je ena najbolj znanih žensk na svetu, ena redkih, ki priimka sploh ne potrebujejo, odločila, da je čas, da film dobi tudi sama. In ker neizprosna perfekcionistka ničesar noče prepustiti naključju, se je odločila, da film o razvpitem življenju Madonne lahko režira le - Madonna. To bo njen naslednji veliki projekt.

Kariera 62-letne pevke se razteza prek štirih desetletij, ki so jih zaznamovali seks, religija in druge tabuizirane teme. Po njenih besedah bo v središču filma glasba, ki jo je v življenju vselej gnala naprej. "Želim predstaviti to neverjetno potovanje, ki sem ga doživela kot umetnica, glasbenica, plesalka - kot človeško bitje," je ob najavi projekta povedala Madonna. Pevka se je navdušila nad številnimi "neizrečenimi in navdihujočimi zgodbami" iz svojega življenja "na vlaku smrti". "Kdo bi zgodbo bolje povedal kot jaz," se je vprašala.

​Prodala več kot 335 milijonov albumov

Svojim oboževalcem je razkrila še, da bo film govoril o težki nalogi preživeti kot umetnica v "moškem svetu". Dodala je, da bo filmsko popotovanje pokrilo vrsto čustev: veselje, žalost, jezo, norost; dobro, slabo in grdo. Poleg pevke bo scenarij pisala še Diablo Cody, ki je leta 2007 prejela oskarja za scenarij filma Juno. Donna Langley iz studia Universal je pevko opisala kot "vrhunsko ikono" in dodala: "Z njenim edinstvenim darom ustvarjanja umetnosti, ki je hkrati dosegljiva in se igra z mejami, je oblikovala našo kulturo na način, kot so jo redki drugi."

Profimedia

Madonna je ena najbolj ustvarjalnih umetnikov svojega časa. Prodala je 335 milijonov albumov, med njenimi pesmimi pa so tudi uspešnice Like a Prayer, Material Girl in Like a Virgin. Nastopila je tudi v filmih, prvič leta 1985 v Desperately Seeking Susan, za svoj nastop v filmu Evita (1996) pa je prejela zlati globus za najboljšo igralko. Podpisuje tudi režijo filma W.E. (2011), za katerega je scenarij napisala z Alekom Keshishianom, v njem pa se je ukvarjala z ljubezensko zgodbo med britanskim kraljem Edvardom VIII. in Wallis Simpson. Madonnini igralski podvigi ji prav veliko komplimentov v življenju niso prinesli, režija ji po mnenju kritikov bolj ustreza. Ali bo zgodba o pikantnem življenju kraljice popa treščila tako visoko, kot sta Rocketman in Bohemian Rhapsody, pa bomo še videli.

Navdih je Madonna skozi leta našla marsikje. Tako se je leta 2018 režijsko spopadla s projektom, do katerega, kot pravi, čuti strast in predanost. Film v njeni režiji bo temeljil na resnični zgodbi Michaele DePrince, vojne sirote iz Sierre Leone, ki je zrasla v vodilno balerino. Posneli naj bi ga po spominih, zapisanih v knjigi Taking Flight: From War Orphan to Star Ballerina. No, filma za zdaj še nismo videli. Madonna je kot režiserka debitirala leta 2008 s filmom Umazanija in modrost, ki so ga mnogi kritiki označili za neumno in ceneno komično dramo. Tudi zgodovinska romantična drama W. E. iz leta 2011 med kritiki ni bila najbolje sprejeta. Ustvarila je dokumentarni film o sirotah v Malaviju I Am Because We Are. Iz te afriške države je posvojila štiri otroke, vključno z dvojčicama pred letom dni.

Madonna Louise Ciccone je leta 2017 presenetila z novico, da se seli v Lizbono, saj želi svojemu, danes 14-letnemu posvojencu Davidu omogočiti treniranje nogometa v portugalskem klubu Benfica. "Madonna ni več turistka, zdaj v Lizboni stanuje," je ob fotografijah, ki jih je zvezdnica posnela na Portugalskem in objavila na instagramu, zapisal portugalski tednik Visao. Madonna je namreč kupila hišo v idilični in zaradi pisanih fasad svetovno znani vasi Sintra, 30 kilometrov od portugalske prestolnice. Hiša je bila naprodaj za 7,5 milijona evrov, obnavljali so jo pol leta. Do konca obnove je Madonna z družino bivala v hotelu v Lizboni.

David Banda, ki ga je Madonna posvojila leta 2006 v Malaviju, je bil sprejet v Benficino akademijo za mlade nogometaše. Poleg Bande je Madonna, ki ima dva biološka otroka, 23-letno Lourdes, ki promovira kosmate pazduhe, in 19-letnega Rocca Ritchieja, posvojila še tri malavijske otroke. Malavijsko deklico Mercy James je posvojila leta 2009, dvojčici Esther in Stello Mwale pa februarja 2017. Madonna ni prva zvezdnica, ki se je odločila za selitev v Lizbono. Svoj dom v portugalski prestolnici so imeli tudi John Malkovich, Monica Bellucci in Michael Fassbender.

Profimedia

​Bitki proti koroni prispevala milijon dolarjev

Pričakujemo, da se bo kmalu spet oglasila. Bolj ko se v ZDA razplamteva predvolilna bitka, več je zvezdnikov, ki se javno postavijo na eno ali drugo stran. Madonna se je v preteklosti že. Novembra 2016 je v New Yorku presenetila z brezplačnim koncertom, na katerem je zapela svoje bolj poznane pesmi in pesem Imagine britanskega izvajalca Johna Lennona. Ob koncu koncerta je navzoče pozvala, naj "rešijo to državo" s tem, da glasujejo za predsedniško kandidatko Hillary Clinton.

Pevka je imela oblečeno pletenino z vzorcem zastave ZDA. Na odru v parku Washington Square je za več sto ljudi izvedla pet pesmi, med drugim svoja hita Express Yourself in Like a Prayer. "Glasujte s svojim srcem, glasujte s svojim umom, glasujte s svojim duhom, glasujte s svojo dušo. Rešite to državo, prosim," je Madonna pozvala množico ure pred uradnim odprtjem volišč. "Glasujte za Hillary Rodham Clinton. Ohranimo Ameriko odlično, kot že je," je še dodala, preden je zapustila oder. Kot je danes že jasno, njene besede niso zalegle dovolj.

Leta 2013 je Madonna za revijo Harper's Bazaar razkrila, da je bila kot mlada umetnica v New Yorku posiljena. Ko je prišla s srednjega zahoda ZDA, kjer je odraščala, v New York, tam ni bilo vse tako, kot si je predstavljala, je povedala. "Niso me sprejeli z odprtimi rokami," je dejala in povedala, da je denar za najemnino za stanovanje služila tako, da je gola pozirala. "Zijala sem v ljudi, ki so zijali vame," je dodala. "Prvo leto sem bila posiljena na strehi, na katero so me privlekli z nožem na hrbtu. Poleg tega so mi trikrat vlomili v stanovanje, čeprav tam, potem ko so mi pri prvem vlomu ukradli radio, nisem imela nič več vrednega," je povedala. Dejala je, da je bil New York zanjo velik šok, tudi bala se je, motil jo je smrad urina in bruhanja, ki je bil povsod okoli njenega stanovanja, a vseeno se je v mestu počutila živo in pripravljeno boriti se. "Bilo je, kot da sem v drugem vesolju. Počutila sem se kot borec, ki se mora prebiti skozi množico, da bo preživel," je izjavila.

Profimedia

Ni dvoma o tem, da je tudi po njeni zaslugi svet danes spolno veliko bolj sproščen in strpen. Leta 2012 je več ruskih aktivistov proti njej vložilo tožbo, ker naj bi jih bila med svojim koncertom v Sankt Peterburgu razžalila, ko je podprla pravice homoseksualcev. V Sankt Peterburgu je namreč prav tisto leto začel veljati ponižujoči zakon, ki prepoveduje propagiranje homoseksualnosti mladoletnim osebam. Tožbo so aktivisti, ki se borijo proti homoseksualcem, podkrepili s trditvijo, da so bili na Madonninem koncertu v Sankt Peterburgu 9. avgusta celo otroci, stari zgolj dvanajst let. V okviru tožbe so aktivisti sodišču predstavili videoposnetek s pevkinega koncerta, na katerem je razvidno, kako pevka pohodi pravoslavni križ. Oboževalce nato prosi, naj dvignejo roke in pokažejo roza zapestnice, ki so jih prej delili med publiko, in tako izrazijo podporo istospolno usmerjenim. Ruske konservativce je Madonna razjezila tudi s podporo ruski punkovski zasedbi Pussy Riot.

Profimedia

No, kritikov ji ne manjka niti med domačimi štirimi stenami. Prav tako leta 2012 je razkrila, da se njen album MDNA njenim otrokom zdi preprosto grozen. "Moji otroci znajo biti zelo brutalni, ko jim kaj ni všeč, in pri tem niso ravno prizanesljivi. Takoj rečejo: Mami, izklopi to!" je Madonna povedala za britanski časnik Sun. "To me malo prizadene, a so vsaj iskreni," je dodala. Pandemijo koronavirusa se je odločila preživeti na domačih tleh. Za 120.000 dolarjev na mesec najema vilo na Beverly Hillsu, ki so jo v štiridesetih letih prejšnjega stoletja zgradili za Berta Lahra, igralca, ki je v legendarnem Čarovniku iz Oza igral Leva. K iskanju cepiva za covid-19 je prispevala milijon dolarjev, pred tem pa je na instagramu spila skodelico lastnega urina. Ker je bojda tako zelo zdrav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta