Pravi mojster za moj vrt: Strokovnjak ustvari harmonično celoto z dodano vrednostjo

Matic Sever Matic Sever
16.04.2023 02:00

Preiščite spletne strani oblikovalcev in si dobro oglejte predstavljene projekte. Ne glejte le fotografij in načrtov, pač pa preberite tudi opis oblikovalca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podeželski vrt
Matic Sever

Že kar nekaj časa se pri nas krepi zavedanje, da je pri marsičem v življenju treba dobro načrtovati. Tudi vrtovi niso izjema, pravzaprav je za to področje še toliko bolj ključno, da je že pred začetkom del vključeno veliko znanja, izkušenj in estetskih meril, saj se bo vrt z rastjo spreminjal. Z izbiro dobrega oblikovalca se izognemo marsikateri težavi ali "nepričakovanemu" videzu po več letih.

Pri oblikovanju vrtov nam lahko pomaga strokovnjak s tega področja. Včasih se je govorilo predvsem o načrtovanju vrtov, danes pa je, po mnenju večine, bolj primerno govoriti o oblikovanju vrtov. Vse se lepo bere ali sliši, a najpomembnejša točka je povsem na začetku celotnega procesa - koga naj zadolžimo za oblikovanje našega vrta?

Pri večini mojstrov se zelo pogosto odločamo na podlagi priporočil ljudi, ki jim zaupamo, a to pri vrtovih ni najboljši kriterij. Ker se marsikdo premalo posveti izbiri pravega oziroma najboljšega oblikovalca, bomo preleteli proces oblikovanja in različne vidike te izbire.

Pustite strokovnjakom, da začrtajo po svoje.
Dreamstime

Za prijatelje odličen, za nas ne

Zakaj se to zgodi? Zato, ker smo za glavni kriterij izbire oblikovalca vrtov vzeli mnenje in izkušnjo drugega. Čeprav smo vsi, ki se ukvarjamo s tem področjem, običajno prilagodljivi in radi prisluhnemo naročniku, se prilagodimo le določene mere. Dober oblikovalec sledi svoji viziji oblikovanja in to je na prvi pogled razvidno tudi iz estetike že zaključenih projektov. Sam verjamem, da tisti, ki bo kimal in izpolnil vse vaše želje, ni dober za vas.

Najboljši oblikovalci pretehtajo vaše želje, jih poskušajo karseda izpolniti, a hkrati izločijo tiste, ki na primer estetsko ne podpirajo celostne podobe vrta, take, ki v praksi ne delujejo, ki se ne skladajo z vašimi morebitnimi omejitvami oskrbe vrta in podobno. Še več, vaše dobre ideje celo nadgradijo ali preoblikujejo, da se res ustvari harmonična celota z dodano vrednostjo.

Družinski vrt
Matic Sever

Kje začnete iskati

Izhodišče je ključnega pomena. Preglejte spletne strani oblikovalcev in si dobro oglejte predstavljene projekte. Ne glejte le fotografij in načrtov, pač pa preberite tudi zapis oblikovalca, v katerem so pogosto opisani tudi njegova vizija, način razmišljanja, zasledovanje širših ciljev pri oblikovanju … Če se najdete v teh opisih in so vam vsaj v grobem všeč predstavljeni projekti, je to dobro izhodišče za prvi stik.

Obisk vrta

Sam stojim za tem, da je ogled na terenu najboljša osnova za začetek, saj fotografije povedo le pol zgodbe ali pa še toliko ne. Menim pa tudi, da je izrednega pomena, da se tudi na osebnostni ravni oblikovalec in naročnik ujameta. Pri oblikovanju gre za proces in ne le hitro izdelavo dokumenta. Ta proces pogovora, poslušanja, komentiranja in usmerjanja seveda lažje in lepše teče, če smo na "podobni liniji". Zatorej naj vam ne bo težko pokriti stroškov ogleda oziroma obiska, saj je po mojem šele to končna točka odločitve pri izbiri oblikovalca.

Zasaditveni načrt
Matic Sever
Travnik v osnutku
Matic Sever

Nič ni zastonj

Tako kot na drugih področjih se tudi tu pojavljajo ponudbe, pri katerih dobite zastonj izris in potem plačate le material in izvedbo.

Naj poudarim, da nikomur nočem soliti pameti, kako naj postopa in kakšne poslovne smeri in načine ubira, a z bralci vseeno želim deliti del svojih opažanj in s tem spodbuditi ljudi k pozornosti in premisleku.

Če je nekdo dober in ima dovolj dela, se začnem spraševati, zakaj naj bi brezplačno nudil po znanju in izkušnjah dobro ovrednoteno delo celotnega procesa od odločitve do zasajenega vrta. Po mojem je zelo verjetno, da naročnik ta del plača zapakiran v izvedbo, torej je vendarle plačal tudi oblikovanje.

Sodoben vrt
Matic Sever

Najcenejši načrt

Najcenejši in najboljši je pošteno plačan načrt pri skrbno izbranem oblikovalcu vrtov. Zakaj sploh pišem o tem? Ne le, ker mislim, da je to resnica po lastnem razmišljanju, pač pa, ker sem med drugim naletel na naročnike, ki so pri sebi že imeli pri kom drugem naročen načrt in so mi ga pokazali, da me seznanijo, česa nočejo. Še več, dober načrt in dobra izvedba na daljši rok pomenita tudi najcenejši vrt.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta