Prebujena punkerja Dare Kaurič in Davor Gobac: Razpaljotka muzike za ples

Saša Britovšek Saša Britovšek
26.03.2023 03:00

Vse se trese, ko skupaj zapojeta dinozavra punk scene. Zakaj pa avtor, ki pravi, da ni plesalec, prepeva, da potrebuje le muziko za ples?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dare Kaurič in Davor Gobac sta posnela pesem v stilu njunih mladostnih idolov, skupine Ramones.
Goran Berović

Odkar Dare Kaurič jadra na samostojni glasbeni poti, je pravzaprav redko sam. Očitno je, da obožuje sodelovanja in snemanje duetov. Ob tem pa rad izbira raznolike glasbene žanre. Malo bluesa, malo svinga, rock'n'roll, raggae, rap in seveda muzika njegove mladosti - punk. "To je vse, kar potrebujem zdaj - malo muzike za ples!" pravi Kaurič. Skupaj s hrvaškim kolegom Davorjem Gobcem, pevcem skupine Psihomodo Pop, sta namreč posnela skladbo v stilu njunih skupnih idolov, legendarne skupine Ramones.

Muzika za ples

​"Mene stalno meče iz enega v drug glasbeni žanr. Res dolgoooo že nisem naredil komada za zablujeno generacijo - in ker konec koncev izhajam iz punk muzike, sem začutil, da moram spet naredit nekaj v tem stilu. Najboljša možna izbira za duet pesmi Muzika za ples je bil Davor Gobac. Sodelujeva prvič, pravzaprav sva se prvič osebno srečala v studiu - ker sva rasla v istem času, pa sva našla milijon skupnih točk, o katerih sva govorila ... No, predvsem on, ker njemu pa res ne zmanjka besed."

Dare se je koncertov skupine Psihomodo pop udeleževal v ljubljanski Cvetličarni in pravi, da sta ga tako celoten band kot seveda Davor navdušila. "Ker imava oba iste glasbene korenine, se ta energija poveže in enostavno premakne v akcijo. Ko mi je uspelo k sodelovanju privabiti še enega dinozavra iz glasbenega Jurskega parka, ki je prav tako odraščal z njujorškimi pankerji, sem vedel, da je to to. Da bo Davor dodal še tisto dokončno piko na i skladbi Muzika za ples."

Dare se zaveda, da sta se lotila pesmi v stilu, ki na popularnih glasbenih postajah ni najbolj priljubljena, a ga to ne moti. Pesmi reče tudi "razpaljotka", ker je divja in poskočna, lotil pa se je je iz čistega veselja.

Davor, najslabši plesalec šova

"Plesalec res nisem. Nikoli se ne bom lotil plesa sambe ali salse, ker sem preveč štorast. Moje poslanstvo je očitno peti in gledati ljudi pod odrom, kako se zvijajo in norijo, to raje počnem. " S tem se strinja tudi Gobac, čeprav je pred leti tekmoval v hrvaškem televizijskem šovu Zvezde plešejo: "Priznam, v šovu Ples sa zvijezdama sva s soplesalko Tamaro prišla celo do polfinala. Mislim, da sem bil v tisti sezoni med vsemi plesalci najslabši, vendar so vsi glasovali zame. Sicer pa nimam talenta za ples, zato sem plesne čeveljce kar obesil na klin."

Zakaj avtor, ki pravi, da ni plesalec, prepeva, da potrebuje le muziko za ples? "Svet je itak v kurcu, tako da vabim k uživanju življenja. Ples je ena od teh stvari, ki nas odpre, poveže, razvedri. Skratka, imejmo se lepo. Vi plešite, jaz bom igral in pel," odgovarja Kaurič.

Zanimivost pesmi Muzika za ples je, da je besedilo napisano v slovenščini in hrvaščini, tako da Dareta in Davorja slišimo prepevati v obeh jezikih. Dare je pri pisanju besedila izbiral besede, ki v obeh jezikih zvenijo enako ali podobno - in to je zanj seveda predstavljalo nov izziv.

Še vedno je v nastajanju njegov album duetov, na katerem bodo z Daretom zapeli Anika Horvat, Manouche, Martina Majerle, Davor Gobac, New Swing Quartet, Zlatko in Dimmy, Tulio Furlanič in Coto, Tinkara Kovač, Klapa Karatel, Fauš dur band, Prifarski muzikanti, Pero Lovšin in Katarina Mala. "Album duetov bo poimenovan kar Muzika za ples, izšel pa bo vsekakor še pred poletjem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta