Pred sobotnim velikim finalom svetovnega prvenstva v ragbiju: Novozelandci ali Južnoafričani?

Aleš Mišič Aleš Mišič
27.10.2023 09:00

Statistika medsebojnih dvobojev finalistk svetovnega prvenstva v ragbiju je močno na strani Nove Zelandije, a so zadnjega pred dvema mesecema na slovitem Twitckenhamu dobili Južnoafričani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Haka seveda ne bo manjkala.
Reuters

Svetovno prvenstvo v ragbiju, začelo se je 8. septembra, je najdaljše veliko tekmovanje v športu sploh, traja toliko kot tri največje vsakoletne kolesarske dirke skupaj. V Franciji bo v soboto, 28. oktobra, padla odločitev, kdo bo novi svetovni prvak v ragbiju; finale se začne ob 21. uri. Aktualna nosilka naslova Južna Afrika se bo na stadionu Stade de France v Parizu za pokal Webba Ellisa pomerila z Novo Zelandijo. Južnoafričani so bili pred štirimi leti v deželi vzhajajočega sonca v finalnem obračunu boljši od Anglije, na tem SP pa so jo premagali že v polfinalu.

Mlin - v polfinalu so Novozelandci zmleli Argentince
Sarah Meyssonnier

V dramatičnem polfinalu pred tednom dni so Južnoafričani z rezultatom 16:15 premagali Angleže, ki so prvih štirideset minut tekme končali s prednostjo 12:6 in bili prepričljivejši tudi v uvodnih minutah drugega polčasa. Otočani so nato naredili preveč nepotrebnih napak pri metih iz avta, kar je bila posledica utrujenosti udarne petnajsterice. Springboksi seveda niso bili nič manj utrujeni, vendar pa so s pravočasnimi in ustreznimi menjavami poskrbeli, da so se s svežimi igralci rezultatsko vse bolj približevali tekmecem. Štiri minute pred koncem tekme je z uspešno izvedenim kazenskim strelom za tri točke edina afriška predstavnica na prvenstvu prišla do prvega vodstva, prednost ene točke pa je ohranila do konca.

Drugi finalisti Novozelandci so imeli v polfinalu veliko lažje delo, z razliko 38 točk (44:6), s katero so izenačili rekord v polfinalih svetovnih prvenstev, so zmleli Argentince. Kaj pa pred tem?

Tako kot Južnoafričani so tudi Novozelandci skupinski del tekmovanja končali na drugem mestu z enim porazom. V skupini A je bila v uvodni tekmi na prvenstvu Francija boljša od Nove Zelandije, Južna Afrika pa je izgubila proti Irski. V četrtfinalu so se Irci in Južnoafričani pomerili še enkrat, zmaga pa je pripadla slednjim. Pakiranje kovčkov že po četrtfinalu je bilo za evropsko velesilo zelo boleče, saj je Irska trenutno vodilna na svetovni jakostni lestvici, prav tako je aktualna zmagovalka pokala narodov, neuradnega evropskega prvenstva v ragbiju. Južnoafričani so tudi v četrtfinalu slavili zmago z minimalno razliko, za točko so bili boljši od Francije, ki je skupinski del sicer zaključila s štirimi zmagami. To je bil šok za eno izmed najboljših evropskih reprezentanc in za mnoge tudi prvo favoritinjo prvenstva, od katere so Francozi pričakovali, da se bo na domačih tleh končno dokopala do prvega naslova. Poleg Avstralcev, ki so odšli domov že po skupinskem delu, so zagotovo najbolj razočarani prav v irskem in francoskem taboru, najbolj pozitivno pa so z uvrstitvijo v četrtfinale presenetili Fidžijci.

Južnoafričane še večje garanje kot v polfinalu čaka na zadnji stopnički.
Reuetrs

O tem, katera reprezentanca ima v finalu več možnosti, ne kaže razpredati, saj se prerok v športu zlahka osmeši. A če bi se oprli zgolj na statistiko v medsebojnih obračunih, so v prednosti Novozelandci. All blacks so si na 105. medsebojnih dvobojih priigrali 62 zmag, 39-krat so slavili springboksi, štiri tekme so se končale z remijem. Nasploh velja, da pripravljalne tekme niso pravo merilo, toda zadnji medsebojni obračun so pred dvema mescema dobili Južnoafričani. Na slovitem londonskem Twickenhamu so 25. avgusta na zadnjem testu pred svetovnim prvenstvom pred 80 tisoč gledalci Južnoafričani velikemu tekmecu zadali zgodovinski poraz z razliko, kot je še ni bilo. Reprezentanca iz Afrike, ki je večji del tekme igrala z igralcem več zaradi rdečega kartona v nasprotnem taboru, je Novozelandce potolkla s 35:7.

V soboto bo zagotovo drugače, saj je finale svetovnega prvenstva nekaj čisto drugega kot pripravljalna tekma. To bo spopad svetovnih velesili v ragbiju, ki obe lovita že svoj četrti naslov. V finalu bodo all blacks igrali petič; slavili so v letih 1987, 2011 in 2015, v finalu pa izgubili le leta 1995 prav proti Južni Afriki.

Obeta se dokaj izenačen dvoboj, odločilna pa bosta dnevna forma in kdo je boljše izkoristil minuli teden, ki je bil namenjen regeneraciji in pripravi na veliki obračun.

Južnoafriški navijači do konca prvenstva ne grejo domov.
Sarah Meyssonnier

Južnoafričani se bodo v finalu četrtič merili za pokal Webba Ellisa, doslej pa v odločilnem boju za naslov še nikoli niso klonili. Slavili so na domačih tleh leta 1995, nato pa še 2007 in na zadnjem prvenstvu na Japonskem.

Naslednje svetovno prvenstvo bo čez štiri leta v Avstraliji, poleg gostiteljice so si neposredno udeležbo zagotovile tri najboljše reprezentance iz vsake od štirih skupin. Zagotovljeno vozovnico tako že imajo Francija, Nova Zelandija, Italija, Južna Afrika, Irska, Škotska, Wales, Fidži, Anglija, Argentina in Japonska. Namesto dosedanjih 20 reprezentanc bo na SP 2027 nastopilo 24 ekip, razdeljenih v šest skupin; izločilne boje bodo pričeli z osmino finala (doslej so začenjali s četrtfinali).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta