SP v ragbiju se konča v soboto s finalom med Angljo in Južno Afriko

Aleš Mišič Aleš Mišič
01.11.2019 02:49

Odločitev mednarodne zveze, da prvenstvo v letu pred olimpijskimi igrami dodeli Japonski je bila pravilna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Angleži so dotolkli Novozelandce.
Reuters

Južnoafričani in Angleži se bodo v soboto na svetovnem prvenstvu v ragbiju, ki ga letos kot prva azijska država gosti Japonska, v Jokohami udarili za naslov (finale se začne ob ob 10. uri). V polfinalu so Angleži ugnali prvo favoritinjo prvenstva, reprezentanco Nove Zelandije, branilko naslova s prvenstva pred štirimi leti v Angliji in tudi najboljšo petnajsterico na svetovnem prvenstvu pred osmimi leti na domačih tleh. Južna Afrika je v polfinalu po ogorčenem in izenačenem boju izločila Walles, ki je tudi sodil med favorite prvenstva. Preboj Angležev v finale je obliž na popoln polom na domačem prvenstvu pred štirimi leti, ko so izpadli že po skupinskem delu in postali prvi gostitelji, ki se niso uvrstili v izločilne boje.

Angleži zlomili velesili

Južnoafričani so se v finale uvrstili tretjič, oba so dobili, ragbi pa so jih seveda naučili igrati Angleži. Tako dobro, da so ob vseh zgodovinskih dosežkih v polfinalu strli njihove otoške tekmece, ki so 15 minut pred koncem izenačili rezultat na 16:16, a je Handre Pollard štiri minute pred koncem dvoboja dosegel kazenski strel za zmago 19:16. Valižani so tako tretjič na svetovnem prvenstvu pogoreli v polfinalu. "Prišli smo do polovice poti. Želeli bi si osvojiti svetovno prvenstvo. Igrali bomo proti dobri Angliji, vendar imamo dobre možnosti in lahko bi prišli tudi do konca," je optimističen selektor reprezentance Južne Afrike, Rassie Erasmus.

Angleži so dotolkli Novozelandce.
Reuters

Pravilna odločitev

Odločitev mednarodne zveze, da prvenstvo v letu pred olimpijskimi igrami dodeli Japonski, čeprav bo na sporedu največjega športnega dogodka na svetu le turnir sedmic (s po sedmimi igralci v polju), je bila pravilna. Vsaka športna zveza želi, sploh ob poplavi novih panog in tekmovanj, svojo čim bolj globalizirati, seveda pa ragbistična pri tem ni nobena izjema.
Ragbi bo na Japonskem zagotovo pridobil popularnost predvsem zaradi uspešnih nastopov reprezentance, ki je z uvrstitvijo v izločilne boje izpolnila osnovni cilj. V četrtfinalu so samuraji klonili proti Južni Afriki, a so pred tem v skupinskem delu v uvodnem dvoboju šest tednov dolgega prvenstva ugnali Rusijo, nato senzacionalno Irsko, pa potem še Samoo in Škotsko. Na prvenstvu dvajsetih najboljših reprezentanc na svetu Japonci niso bili zgolj dobri gostitelji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta