Predstavljamo vam deset živil, bogatih s hranili, ki krepijo zdrave oči

NR
07.11.2021 04:30
Ljudje pogosto verjamejo, da je slab vid neizogibna posledica staranja ali obremenitve oči. A zdrav način življenja lahko močno zmanjša tveganje za očesne bolezni in težave.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Canstockphoto

 1. Ribe

Mnoge ribe so bogati viri omega-3-maščobnih kislin. Mastne ribe imajo olje v črevesju in telesnem tkivu, zato vsebujejo več ribjega olja, bogatega z omega-3. Najbolj priporočene vrste rib so tuna, losos, postrv, skuša, sardele, inčuni in sled. Nekatere študije so pokazale, da ribje olje lahko odpravi suhost oči, ki jo povzroča tudi delo z računalnikom.

2. Oreščki in stročnice

Tudi oreščki so bogati z omega-3-maščobnimi kislinami, vsebujejo pa še visoko raven vitamina E, ki lahko zaščiti oči pred starostnimi poškodbami. Med oreščke in stročnice, ki so dobri za zdravje oči, sodijo orehi, brazilski oreščki, indijski oreščki, arašidi in leča.

3. Semena

Tako kot oreščki in stročnice tudi semena vsebujejo veliko omega-3- maščobnih kislin in so bogat vir vitamina E. Semena z visoko vsebnostjo omega-3 so chia semena, lanena semena in konopljina semena.

4. Citrusi

Citrusi so bogati z vitaminom C. Tako kot vitamin E je tudi vitamin C antioksidant, ki ga priporočajo strokovnjaki za boj proti starostnim poškodbam oči. Citrusi, bogati z vitaminom C, so limone, pomaranče in grenivke.

5. Zelena listnata zelenjava

Zelena listnata zelenjava je bogata tako z luteinom kot z zeaksantinom in je dober vir vitamina C. Med dobro poznane vrste zelene listnate zelenjave sodita špinača in ohrovt.

6. Korenje

Korenje je bogato z vitaminom A in betakarotenom, ki daje korenju oranžno barvo. Vitamin A je pomemben pri vidu. Je sestavni del beljakovine rodopsin, ki pomaga mrežnici absorbirati svetlobo. Raziskave o vlogi betakarotena pri vidu so prinesle različna spoznanja, a telo ga potrebuje za proizvodnjo vitamina A.

7. Sladki krompir

Tako kot korenje je tudi sladki krompir bogat z betakarotenom in je dober vir antioksidanta, vitamina E.

Canstockphoto

8. Govedina

Govedina je bogata s cinkom, ki je pomemben za zdrave oči. Cink lahko pomaga odložiti starostno izgubo vida in degeneracijo rumene pege. Oko vsebuje veliko cinka, zlasti v mrežnici in žilnem tkivu, ki jo obdaja. Tudi piščančje meso in svinjski hrbet vsebujeta cink, vendar manj kot goveje meso.

9. Jajca

Jajca so odličen vir luteina in zeaksantina, ki lahko zmanjšata tveganje za starostno izgubo vida. Jajca so tudi dober vir vitaminov C in E ter cinka.

10. Voda

Morda ne preseneča, da je tekočina, ki je bistvena za življenje, ključna tudi za zdravje oči. Pitje zadostne količine vode prepreči dehidracijo, kar lahko zmanjša simptome suhih oči. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta