Je sredozemski način prehranjevanja res tako zelo zdrav? Z goro špagetov že ne

20.10.2021 06:00
Odkar je v 60. letih prejšnjega stoletja ameriški zdravnik Ancel Benjamin Keys dokazal, da hrana, ki temelji na olivnem olju, sezonskem sadju in zelenjavi, ribah ter zmernem uživanju mesa, pozitivno vpliva na srce, je sredozemska prehrana postala izjemno priljubljena. Gre za način prehranjevanja z majhnim vnosom ogljikovih hidratov in preprostim pripravljanjem jedi brez zapletene obdelave in zapletenih omak.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Znanstvene raziskave, ki so jih izvedli v Grčiji, Franciji in ZDA, so potrdile, da sredozemska prehrana v originalni različici resnično zmanjšuje pogostost srčnih in žilnih bolezni ter pomaga pri ohranjanju priporočene telesne teže. Takšna prehrana je tako zelo koristna za zdravje in splošno telesno kondicijo, da so se celo pojavili predlogi, da bi jo zaščitili in uvrstili med Unescovo dediščino, saj pomaga ohraniti zdravje posameznika in cele populacije.

Poleg tega da je zdrava, je sredozemska hrana tudi okusna, njena priprava pa poteka na preprost način, s katerim poudarimo okus živil. Zasnovana je na zmernih količinah riža in testenin, na ribah, ki zagotavljajo tonus in vitalnost, na stročnicah ter na sezonskem sadju in zelenjavi, ki so bogat vir antioksidantov, ki koristijo zdravju in lepoti, saj nevtralizirajo škodljive proste radikale.

Jedi so zabeljene z olivnim oljem, ki je bogato z dragocenimi maščobnimi kislinami in vitaminom E, pomembnim za lepo kožo in nevtralizacijo škodljivih oksidacijskih procesov.

Profimedia

Resnice in zmote

Kadar govorimo o sredozemski prehrani, o njej vsi že vse vedo. Kljub temu je pomembno, da razložimo nekatera dejstva ter ločimo resnico od zmot, med katerimi je tudi ta, da sredozemska prehrana škodi vitkosti.

Preveč kruha in testenin

Kruh in testenine so res del vsakodnevne prehrane, vendar ne pomenijo glavnega dela sredozemske kuhinje. Drži tudi to, da v izvirni sredozemski kuhinji prednost dajejo polnozrnatim različicam teh živil in da je tako zmanjšan vnos predelanih žitaric, bele moke in derivatov. Prav takšna izbira je ključnega pomena za zdravje. Predelane, rafinirane žitarice imajo visok glikemični indeks in povzročajo hitro rast stopnje inzulina. Zaradi tega lahko dolgotrajno uživanje večjih količin ustvari ugodne pogoje za nastanek sladkorne bolezni.

Porcije so prevelike

Če sredozemsko prehrano enačite z goro špagetov, ste v veliki zmoti. Ta način prehranjevanja predvideva samo velike količine sadja in zelenjave. Normalne količine sadja in zelenjave, ki jih priporočajo nutricionisti, v sredozemski prehrani predstavljajo minimalno količino, priporočeno za lahke vmesne obroke in prigrizke.

Preveč rdečega mesa

Glede na to, da je Sredozemsko morje polno rib, se tamkajšnji prebivalci tradicionalno ukvarjajo z ribolovom. V skladu s tem tudi pri prehrani dajejo prednost ribi, še posebno redko pa jedo rdeče meso. Ribe jedo z veliko sveže in kuhane zelenjave, zabeljene z olivnim oljem. Prav v teh navadah je skrivnost pozitivnega delovanja sredozemske prehrane na krvni in žilni sistem.

Profimedia

Ribe, sadje in zelenjava

Sadje in zelenjava tvorita temelj sredozemske prehrane. Nizkokalorične bučke nam dajo občutek sitosti, vendar ne obremenjujejo postave. Telo preskrbijo z minerali, vitamini ter antioksidanti - snovmi, ki uspešno nevtralizirajo vse škodljive učinke modernega življenja.

Ribe so lahko prebavljive, bogate z esencialnimi beljakovinami in maščobnimi kislinami omega 3. Prav tako so koristne za zdravje in vitkost. Če jih uživate pogosto in daste prednost modrim ribam, so lahko zelo koristne za preprečevanje dviga stopnje holesterola in trigliceridov oziroma za zdrav krvožilni sistem.

Ribe bi morale biti na jedilniku tri- do štirikrat tedensko, pri čemer bodite pozorni tudi na omake in priloge. Najbolj zdrave so ribe, ki ste jih pripravili na preprost način, kuhane v vodi ali pari ter pečene na žaru. Za boljši okus priporočamo uporabo začimbnih rastlin - peteršilj, drobnjak, žajbelj, origano in česen.

Odmor za kosilo

Če vam je za kosilo na voljo samo težka in mastna hrana ali superkalorični sendvič v bližnji restavraciji ali bistroju, si od doma prinesite nasiten, vendar zdrav obrok. To pa še ne pomeni, da morate vsak večer pripravljati hrano. Enkrat na teden skuhajte večjo količino testenin s fižolom ali grahom, riža z lečo ali čičeriko, jo razporedite v majhne porcije in zamrznite. V službo jih prinesite v plastični posodici in pustite, da se odtalijo na sobni temperaturi. Po kosilu pojejte še kos sadja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta