Prej v pokoj!

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
27.01.2019 05:12

Bolj star, bolj priden.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Pazite na srce, pljuča, holesterol, no sex, no drugs no rock and roll ... Sarajevsko Bijelo dugme se je v enem izmed hitov (Doživjeti stotu/Doživeti sto) ponorčevalo iz trendov super zdravega življenja, ki vključuje jogo, kamasutro in kefir s Kavkaza. Zarečenega kruha se največ poje in tako je Željko Bebek "na stara" leta obrnil ploščo - drugače pri 73-ih ne bi več mogel v živo prepevati po Balkanu in širše.
Moderna potrošniška družba nam vceplja vzorec, po katerem bomo skoraj vsi doživeli tu nekje okoli sto let in bomo mentalno in telesno podobni Leonu Štuklju. Le pridno moramo jesti tablete za to in ono, zato si upokojenci v lekarno po novem nosijo svojo plastično vrečko (ker zastonj jih ni več). Pa cepiti se morajo (s popustom) zoper gripo, klopa in oslovski kašelj. V upanju, da bodo že danes izumili eliksir večnega življenja, če ga odkrijejo jutri, pa bo tudi v redu. Upanje umira zadnje in mi z njim. Resnica je ta, da s starostjo pešajo vse človekove funkcije, ker drugače (zaenkrat) ne more biti. Narave se ne da izigrati - smrt je naposled najbolj poštena starka na tem svetu, če je že marsikaj drugo zlagano in sprevrženo.
Da bi starci stotko dočakali v čim boljši formi, so v Sloveniji zadnja leta po malem dvigovali upokojitveno mejo. Bolj star, bolj priden. Firme praviloma ne skrbijo za podmladek in krčijo stroške tako, da zaposlenega po odhodu v pokoj ne nadomestijo z novo "delavno silo". Starke in starci zmoremo več, kot smo si pred 25 ali 35 leti, ko smo začenjali službo, sploh lahko predstavljali. Izgorelost na delovnem mestu je postala najpogostejši vzrok za bolniško odsotnost - poleg gripe. Potrpimo še malo, v penziji bo lepše - z demenco gotovo še bolj.
Italijani so bolj pogumni, predvsem pa bolj modri, zato so dobo upokojevanja s 67 let znižali na 62. Računajo, da se bo na tak način prej upokojilo milijon ljudi, nadomestili naj bi jih brezposelni mladi. Ko (in če) se bodo v Sloveniji spomnili upokojitveno starost znižati na 62 let, mladih v tej deželi zanesljivo ne bo več. Sami čili stoletniki bodo svetili na sončni strani Alp.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta