Preprečite opekline: Sonce je blagoslov in prekletstvo hkrati

NR
07.07.2019 04:59

Naše telo nujno potrebuje sonce, a predolgo izpostavljanje sončnim žarkom lahko ima hude posledice. Na srečo obstajajo načini za precej uspešno preprečevanje sončnih opeklin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sončne opekline lahko v poletnih mesecih doletijo vsakogar. Sonce sije, voda v bazenu se mamljivo lesketa, nas pa preplavi goreča želja po tem, da bi vsaj malo porjaveli. Toda po dolgi zimi se lahko zaradi te goreče želje tudi močno opečemo, in to dobesedno. Po predolgem izpostavljanju sončnim žarkom se na naši koži velikokrat poleg rdečine pojavi oteklina, ki jo spremljajo mehurji, občutek vročine, bolečina in srbenje. Po nekaj dneh se začne koža na prizadetem mestu luščiti. Zaradi sončnih opeklin se kar nekaj tednov ne bomo več približali bazenu, poleg tega pa lahko na koži pustijo trajne posledice. Za popolno obnovo po opeklinah koža običajno potrebuje tri do šest mesecev.

Sonce koristi in škodi

Sončna svetloba oziroma UV-žarki poškodujejo elastinska vlakna v kožnih celicah, odgovorna za prožnost kože, zaradi česar koža popoka in se povesi. Zato lahko s poskusi, da bi porjaveli in bi bili zaradi tega za kratek čas videti lepši, ogrozimo videz svoje kože na dolg rok. Sončne opekline lahko imajo tudi hujše posledice, kot so denimo razvoj predrakavih sprememb na koži, tumorjev in melanoma, najbolj napadalne vrste kožnega raka.

Življenje je prekratko, da bi se ves čas skrivali pred sončnimi žarki.
Janko Rath

​Vsaki dve uri se namažite s kremo z zaščitnim faktorjem od 15 do 50

​Sonce je lahko hkrati blagoslov in prekletstvo. Ko poskušate porjaveti, se stvari velikokrat ne iztečejo po načrtih. Posledica so opekline druge stopnje. Med bivanjem na prostem lahko kožo dokaj učinkovito zaščitimo s kremami z zaščitnim faktorjem 15, 25, 30 ali 50. Višji ko je zaščitni faktor, bolj boste zaščiteni.

Oblecite prava oblačila

​Na plaži boste imeli seveda oblečene le kopalke, druga oblačila tam ne pridejo v poštev. Toda pri vsakdanjih aktivnostih, denimo na poti v službo, na potovanju ali pri drugih opravilih na prostem je priporočljivo poskrbeti za prava oblačila. Če vas na soncu hitro opeče, nosite oblačila iz gosto tkanih materialov. Ta imajo vlogo zaščitne bariere pred sončnimi žarki. Dobro je, da so oblačila temne barve, saj ta absorbira največ UV-žarkov. Bi bili radi poleti vendarle odeti v nekoliko bolj vesele odtenke? Brez skrbi, enak učinek imajo tudi žive barve, kot je denimo rdeča.

​Izogibajte se soncu med 11. in 16. uro

​Sončni UVB-žarki so glavni razlog za nastanek opeklin in številnih resnih posledic na koži, kot sta denimo rak in prehitro staranje. Med 11. in 16. uro so sončni žarki še posebej nevarni, saj je tedaj njihova moč največja. Če je le mogoče, se tedaj ne zadržujte na prostem, če pa se temu nikakor ne morete izogniti, se oborožite z zadostno količino zaščitne kreme in poiščite senco.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta