Preveč krvavite med menstruacijo? Zakaj je pomembno, da poiščete pomoč

The Conversation
30.10.2022 02:26

Preobilne menstruacije so lahko vzrok za hude zdravstvene težave pri mladih ženskah, ki velikokrat ne dobijo ustrezne pomoči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če sumite, da imate preobilne menstruacije, bi se morali o tem čim prej pogovoriti s svojim zdravnikom.
Profimedia

Mnoge ženske ne vedo, ali imajo "normalno" menstruacijo. In čeprav ima prav vsaka ženska drugačne izkušnje, si mnoge zaradi predsodkov o menstruaciji še vedno ne upajo zastaviti ustreznih vprašanj ali se s svojci in prijatelji pogovarjati o tem, kar vsak mesec doživljajo pred menstruacijo in med njo. A nič ni hujšega od preobilnih krvavitev. Pravzaprav se kar četrtina vseh žensk spopada s kliničnim stanjem, strokovno poimenovanim menoragija. O menoragiji govorimo, če ima ženska preobilne ali dolgotrajne menstruacije.

Kdaj govorimo o preobilni menstruaciji? Ženska med običajno menstruacijo običajno izgubi 70 do 80 mililitrov tekočine (za dva dvojna espressa). Približno 50 odstotkov te tekočine je kri. Ženske s preobilnimi menstruacijami pa vsak mesec izgubijo približno 160 do 400 mililitrov tekočin (malo manj kot pol litra).

So preobilne menstruacije lahko škodljive? Čeprav je preobilna menstruacija dokaj pogost pojav, se je večina žensk, ki se spopadajo z njo, niti ne zaveda. Mnoge so celo prepričane, da imajo normalno menstruacijo. Toda ta način razmišljanja je problematičen, saj so močne menstrualne krvavitve včasih znak kakšnega prikritega stanja, na primer miomov oziroma fibroidov, endometrioze, vnetja medeničnih organov ali motenj strjevanja krvi. Prehodna močna menstrualna krvavitev je lahko tudi posledica nedavne vstavitve materničnega vložka (IUD). Približno dve tretjini žensk s preobilnimi menstrualnimi krvavitvami se soočata tudi z anemijo (slabokrvnostjo) zaradi pomanjkanja železa.

Med menstruacijo ženska izgubi veliko rdečih krvničk, ki so ključne za prenos kisika (vira energije) po telesu. Če vsak mesec močno krvavi, izgubi več rdečih krvničk, kot bi jih sicer. Anemija se sicer ne razvije tako hitro, lahko pa ima za posledico celo vrsto znakov, ki lahko močno vplivajo na vsakdanje življenje ženske. Najbolj očitna znaka sta bleda koža in ustnice, sicer pa je slabokrven človek običajno tudi bolj utrujen, razdražljiv, omotičen, zmeden in celo potrt. Anemija lahko povzroči tudi glavobole, meglo v glavi, pospešen srčni utrip in izgubo telesne teže.

Kaj lahko storite, če imate preobilne menstruacije? Če sumite, da imate preobilne menstruacije, bi se morali o tem čim prej pogovoriti s svojim zdravnikom. Postavitev diagnoze lahko potem traja tudi nekaj mesecev, zato je zelo pomembno, da ne odlašate predolgo. Zelo koristno bo, če boste zdravnika obiskali oboroženi z informacijami. Dobro bi bilo, če bi denimo vedeli, koliko krvi vsak mesec izgubite zaradi menstruacije. To lahko izmerite, če kak mesec namesto vložkov uporabljate menstrualno skodelico ali si nekaj mesecev beležite, koliko vložkov porabite med vsako menstruacijo.

V pomoč je lahko tudi vodenje dnevnika menstruacije ali uporaba aplikacije za spremljanje menstrualnega ciklusa ter informacije o tem, ali so se s preobilnimi menstruacijami spopadale tudi druge ženske v vaši družini. Če teh podatkov nimate, vas bo zdravnik verjetno najprej prosil, da nekaj mesecev spremljate te stvari, preden bo postavil diagnozo. Zdravnik vam bo lahko predpisal zdravila, ki utegnejo omiliti preobilne krvavitve, vključno s kontracepcijskimi tabletami ali traneksaminsko kislino (ki nadzoruje krvavitve in pomaga pri strjevanju krvi). Včasih je potrebna tudi operacija, zlasti če so preobilne menstruacije posledica kakšnega drugega stanja, denimo miomov.

Tudi če sumite, da imate anemijo, je pomembno, da pozorno spremljate vse simptome, zlasti če se ti pojavljajo pred in po menstruaciji. Mnoga stanja, na primer tesnobnost, kašelj, gripa in alergije na hrano, imajo podobne znake kot anemija zaradi pomanjkanja železa. Zdravnika prosite, naj vas pošlje na pregled krvi, saj bo ta izvid najhitreje pokazal, ali ste slabokrvni. Če se izkaže, da ste res slabokrvni, vam bo zdravnik predpisal prehranska dopolnila, ki bodo vašemu telesu pomagala proizvajati nove rdeče krvničke. K izboljšanju stanja lahko učinkovito pripomore tudi zdrava, uravnotežena prehrana, ki vsebuje veliko živil, bogatih z železom, vključno z rdečim mesom, čičeriko, fižolom, listnato zelenjavo in oreščki.

Zakaj je pomembno, da poiščete pomoč? Veliko žensk s preobilnimi menstruacijami ve, da pogosto traja predolgo, preden dobijo pomoč, ki jo potrebujejo. Tiste, pri katerih se razvije slabokrvnost, se spopadajo s še več negativnimi učinki na telesno in duševno zdravje. Zato bi morali ženske intenzivneje ozaveščati glede njihovega zdravja in se z njimi tudi bolj odkrito pogovarjati o njem. To ne pomeni, da bi morali le več govoriti o tem, kaj v zvezi z menstruacijami je normalno in kaj ni, hkrati bi morali poskrbeti, da bodo izvajalci zdravstvenih storitev ustrezno poučeni o simptomih tega stanja - in njegovih škodljivih učinkih za zdravje. Z bolj odprto razpravo in večjo ozaveščenostjo lahko ženskam pomagamo, da bodo prej deležne ustrezne pomoči in obravnave, ki ju potrebujejo.

- Avtorja prispevka za The Conversation sta Suzannah Williams (izredna profesorica fiziologije jajčnikov, Univerza v Oxfordu) in Tomi Adeniran (doktor znanosti na področju ženskega in reproduktivnega zdravja, Univerza v Oxfordu).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta