Pri Jasmini se še družimo

03.10.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ne glede na kruto dejstvo, da se je Tajno društvo PGC (iz simpatične knjige, ki smo jo imeli za bralno značko ali domače branje, se sicer ne spomnim več veliko, razen risalnih žebljičkov) zdaj preobrazilo v Javno društvo PCT (v nesimpatične ukrepe, zaradi katerih najbolj trpijo gostinci in frizerji in vsi fitnesi in bolj ali manj še vse druge dejavnosti oziroma vsi mi), pa kak gostinski lokal še posluje, in to solidno. Minulo soboto smo se sorodniki dobili pri kafiču Jasmina v Goriški ulici na Taboru in smo potrpežljivo čakali na - mizo! Čisto zares. Vse polno, vse žejno, vse veselo od te splošne kolektivne žalosti ... Promet v bifeju je (vsaj) enako dober kot v prejšnjem režimu, ko še niso trepetali, kdaj bodo morali čez noč na prisilne počitnice. Prejšnjih štirideset let so zaprli samo za veliko noč in morda še za kak velik praznik, v zadnjih dveh sezonah so bolj malo kapirali, zakaj so zapirali po več mesecev.

Pokukam na faceboook, kako in kaj se je dogajalo v Caffe baru Jasmina.

14. marca 2020: "Zaradi nevarnosti širjenja koronavirusa in odredbi župana MOM smo od jutri, 15. 3., do preklica zaprti. Hvala za razumevanje!"

3. maja 2020: "Dragi gostje! Jutri ponovno odpiramo vrata Caffe bara Jasmina. Da bomo lahko varno in nemoteno poslovali, vas naprošamo, da se držite danih navodil."

Oktobra 2020, ob vnovičnem zapiranju lokalov v rdečih regijah, so bili že tako obupani in utrujeni od vsega skupaj, da so na FB "prešpricali" obvestilo gostom.

Nato so 14. aprila 2021 srčkasto objavili: "Z 19. 4. 2021 se končno ponovno družimo, pijemo kafe, pivo. Vabljeni."

Naj se strinjamo z javnim društvom PCT ali ne, le to Jasmini in njej podobnim zagotavlja, da se tudi v teh časih lahko dela - resda eni zaslužijo manj kot drugi, nekateri celo premalo, da bi preživeli. Gostinski lokali, zasebne prodajalne, frizerji, rokodelci še naprej zapirajo in marsikdo ne bo več nikoli odprl, ker se je preusmeril kam drugam. Morda je šel za "mali denar" k veletrgovcem, ki poslujejo ne glede na stopnjo obarvanosti regij in moč virusa.

Seveda je Jasminina zgodba izjema, ki ne potrjuje pravila - v središču Maribora v večini kafičev situacija ni rožnata. Ampak morda se bo počasi le obrnilo na bolje, med drugim se prenavlja Račka, ki so jo bivši lastniki (moji delodajalci) zaprli za božič 2015. In s tem izkazali nekaj nostradamovske veščine - da se pajzlom v modernih časih slabo piše. Jasno, da smo ponosni na vse Michelinove zvezdice za restavracije, za rajo pa je nič manj pomembna udeležba in postrežba na martinovanju in kakšnem drugem večjem praznovanju (birma, poroka, piknik).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta