Prijatelji žoge, nogomet mora nujno na zdravljenje

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
25.04.2021 05:00
Superliga gor ali dol, nogomet je zbolel že pred ponedeljkom. Odšteti 100 ali 200 milijonov za en par nog je bolno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ob ustanavljanju nogometne superlige smo družno zagrabili kost, ki so nam jo po slavnostnem banketu z igrišča na cesto vrgli najbogatejši evropski klubi. Kar se mene tiče, mi je popolnoma vseeno, če bi dvanajsterica samooklicanih izbrancev pobrala šila in kopita ter do konca svojih dni med seboj driblala na Marsu, kamor jih lahko popelje Elon Musk osebno. Naši otroci že več kot pol leta niso smeli tekmovati v košarki, odbojki, rokometu, nogometu ... - pa za silo gre, ker Slovenci požremo prav vse.

Razumljivo je bilo negodovanje Uefe, ki se je razglasila za nedolžno žrtev zahrbtnih poslov. Kakorkoli se bogati v prihodnje dogovorijo med seboj ali ne, nogomet ne bo več isti, kot je bil do ponedeljka. A gledano dolgoročno, bo superliga na svetovni ravni slej ko prej zaživela, ne glede na to, kaj porečejo evropski navijači, nogometaši, sponzorji, televizije. Bodoči člani superlige si bodo nekoč - čez leto, dve ali deset, saj je vseeno - naposled vzeli, kar mislijo, da jim pripada. Projektu superlige, ki ga bodo zdaj "preoblikovali", se finančni oligarhi ne bodo odrekli kar tako. Če se motim, toliko bolje.

Moti pa me, da so elitni klubi, ki so vsa ta leta igrali v ligi prvakov in pridno prispevali k milijardnim prihodkom Uefe, zanjo naenkrat "v neumnem projektu, sramota, pohlep, ducat umazanih". Obenem me veseli, da smo izvedeli, kdo vse je lahko (bil) član izvršnega odbora Uefe. Andrea Agnelli, bivši podpredsednik izvršnega odbora, lastnik Fiata in Juventusa, je za Čeferina "največje razočaranje od vseh, lažnivec, kača". Če imaš takšnega prijatelja, sovražnika res ne potrebuješ.

In še "bolezenska" utemeljitev prvega predsednika superlige Florentina Pereza, predsednika Reala, zakaj so se na glavo vrgli v bazen bez vode: "Pandemija je razkrila, da sta potrebna strategija in komercialni pristop za dvig vrednosti nogometnih klubov." Se deloma strinjam z gospodom: pandemija je razkrila - da so bogati postali še bolj nenasitni, revni pa še bolj lačni. Superliga gor ali dol, nogomet je zbolel že pred ponedeljkom. Odšteti 100 ali 200 milijonov za en par nog je bolno. Nogomet mora nujno na zdravljenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.