Manchester City svoj umik uradno potrdil, pri Chesleaju že pripravljajo dokumentacijo za uraden izstop iz superlige

Ponedeljkovi potrditvi dvanajsterice velikih, da ustanavljajo superligo, sta sledila množica negativnih odzivov in kongres Uefe, o izstopu že razmišljajo prvi klubi. Vodenje Juventusa zapustil Andrea Agnelli, Manchester United pa Ed Woodward.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V večernih urah so zaokrožile vesti, da o sodelovanju v superligi dvomita vsaj dve članici med soustanovitelji. Ob Chelseaju, čigar lastnik Roman Abramovič je očitno prisluhnil protestom navijačev pred stadionom Stamford Bridge, in Manchester Cityju naj bi izstop napovedalo še nekaj klubov, tudi Barcelona, Manchester United, Liverpool in Atletico Madrid slovenskega reprezentanta Jana Oblaka. Pri Chesleaju, poroča nemška tiskovna agencija dpa, že pripravljajo dokumentacijo za uraden izstop iz superlige. BBC poroča, da je Manchester City kot prvi svoj umik uradno potrdil. "Manchester City FC potrjuje, da je uradno začel postopke za izstop iz evropske superlige," so zapisali pri Cityju.

Supperligo so ustanovili Real Madrid, Manchester United, Juventus, AC Milan, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Inter, Chelsea, Tottenham, Atletico Madrid in Arsenal. S tem pa so poželi ogromno kritik navijačev, javnosti ter tudi krovnih nogometnih organizacij, vključno z Mednarodno in Evropsko nogometno zvezo, ki sta napovedali sankcije, če bi dejansko superliga zaživela. Po neuradnih informacijah naj bi se še nocoj sestalo vseh 12 klubov glede razpustitve lige.

Potezo je že pozdravil predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. "Z zadovoljstvom pozdravljam Manchester City spet v evropski nogometni družini. Pokazali so, da so inteligentni, ko so poslušali številne glasove, predvsem navijaške. City veliko pomeni za nogomet in sem vesel, da bomo skupaj delali za boljšo prihodnost," je v odzivu zapisal Čeferin.

Reuters

Po pritiskih je odstopil tudi izvršni podpredsednik Manchester Uniteda Ed Woodward. Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin ga je v svojih ponedeljkovih izjavah poleg predsednika Juventusa Andree Agnellija označil kot enega "najbolj nemoralnih" oseb, ki jih je spoznal v življenju. Tudi Agnelli je, kot poročajo tuji mediji, pred nekaj trenutki zapustil vodenje Juventusa.

Že popoldne se je pred stadionom Stamford Bridge zbralo okoli 1000 navijačev Chelseaja. Ti so ovirali prihod ekipe in nekaterih klubskih veljakov.

EPA
EPA

"Nekateri bodo rekli, da gre za pohlep, drugi za ignoriranje tradicij angleškega nogometa"

Evropska nogometna zveza (Uefa) je dan po velikem pretresu nogometnega sveta, ko je dvanajst klubov potrdilo ustanovitev novega tekmovanja, na kongresu predstavila prenovo klubskih tekmovanj pod svojim okriljem, udeleženci so se seznanili tudi s poslovanjem Uefe v preteklosti. Najbolj odmevna tema včeraj je bila vseeno novoustanovljena superliga.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je v nagovoru na kongresu angleške klube označil za člane odpadniškega projekta, dejal je, da so naredili veliko napako. "Nekateri bodo rekli, da gre za pohlep, drugi za ignoriranje tradicij angleškega nogometa. A ni še konec zgodbe, še je čas, da se premislite. Vsak se lahko zmoti. Navijači si zaslužijo, da popravite napako, zaslužijo si spoštovanje," je ob pozornosti nogometne javnosti snovalcem superlige, predvsem šesterici angleških klubov, dejal Čeferin.

EPA

​Uefa: Mi smo evropski nogomet

Kar 55 nacionalnih zvez, članic Uefe, je obsodilo ustanovitev superlige, Čeferin pa je nato dejal: "Mi smo evropski nogomet, oni niso." Slovenec je poudaril, da bi se veliki klubi morali spomniti svoje poti do statusa največjih: "Veliki klubi niso bili nujno vedno veliki. Nogomet je dinamičen in nepredvidljiv, zato je tako lep."

Uefa je želela v Ženevi podrobno predstaviti prenovo evropskih klubskih tekmovanj, liga prvakov se bo denimo povečala z 32 klubov na 36, a je bila v ospredju vseeno nogometna kriza. Čeferin je napovedal uspešno izvedbo evropskega prvenstva, ki bo letos poleti, napovedal je tudi razvoj ženskega nogometa. Nova predstavnika Evropskega združenja klubov (ECA) sta postala Nasser Al Khelaifi​ iz PSG in Karl-Hanz Rummenigge iz Bayerna, Uefa pa je potrdila finančno poročilo. Novi član izvršnega odbora kot predstavnik evropskih lig pa je postal Javier Tebas iz španske lige.

​Fifa nasprotuje superligi

Na kongresu Uefe je predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino izrazil odločno nasprotovanje superligi.

Gianni Infantino: "Če si nekateri želijo iti po svoje, naj potem prevzamejo vso odgovornost za to odločitev."
Reuters

"Velik del svojega življenja sem posvetil obrambi tega modela," je dejal. In opozoril: "Če si nekateri želijo iti po svoje, naj potem prevzamejo vso odgovornost za to odločitev ... Ali si zraven ali pa nisi, ne moreš biti nekje vmes." Podprl je Uefo, njene članice, lige, igralce in navijače. Poudaril je, da se je ves pogled na nogometni svet spremenil v zadnjih 48 urah. O dogajanju v nogometnem svetu je spregovoril tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach: "V tem času polarizacije se ozkogledna sebičnost in egoizem postavljata nad solidarnost, skupne vrednote in pravila."

Že v ponedeljek zvečer pa je bil v središču pozornosti nogometne javnosti predsednik superlige Florentino Perez. Za televizijski program El Chiringuito se je obregnil ob grožnje Uefe glede izključitve iz lige prvakov. Dejal je še, da francoskih prvakov in lanskih finalistov lige prvakov niso povabili v superligo. Grožnje Uefe pa je označil kot neutemeljene.

​Perez: Ne bomo izključeni iz lige prvakov

"To so grožnje nekoga, ki ne loči monopola od lastništva. Real Madrid ne bo izključen iz lige prvakov, definitivno ne. Tudi ne Manchester City ali kdo drug. To se enostavno ne more zgoditi. Ne bi rad šel preveč v pravne razloge, ampak to je nemogoče. Ne bo se zgodilo," je prepričan Perez. Poudaril je tudi, da ne bodo realizirane sankcije Uefe nad igralci, ki bi lahko ostali brez nastopanja za reprezentanco. "Vsi igralci so lahko povsem mirni, saj se to ne bo zgodilo," je dodal 74-letni Perez.

Predsednik Real Madrida in superlige je Uefo pozval k transparentnosti, saj da ta ne uživa ugleda javnosti in da bi morala biti odprta za dialog. Perez meni, da bo superliga rešila nogomet: "Nogomet se mora prilagajati času. To je edini zares globalen šport. Tudi televizije morajo iti v korak s časom. Moramo pomisliti, zakaj ljudje med 16. in 24. letom starosti izgubljajo zanimanje za nogomet. Preveč je tekem slabe kakovosti, dovolj pa je drugih platform, da zadostiš potrebam. Nogomet se mora spremeniti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta