Prišel je novi Joker: Svojci žrtev zaskrbljeni nad prikazi nasilja

Reuters
03.10.2019 11:19

Ameriški kinematografski verigi prepovedali maske na projekcijah filma Joker.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Svojci žrtev strelskega napada na kinodvorano v mestu Aurora v Koloradu so v odprtem pismu, naslovljenem na studio Warner Bros, izrazili zaskrbljenost nad prikazi nasilja v novem celovečercu Joker. V pokolu, ki se je zgodil v kinodvorani leta 2012 med predstavo filma Vzpon viteza teme, je James Holmes ubil 12 ljudi, 70 jih je ranil. Holmes, ki se je na sojenju skliceval na neprištevnost, je bil kljub temu obsojen na dvanajst zaporednih dosmrtnih zapornih kazni; novi film pa prikazuje duševni zlom glavnega lika, ki privede do nasilja. Naslovni stripovski negativec, ki ga igra Joaquin Phoenix, se v številnih filmskih, televizijskih in stripovskih upodobitvah pojavlja kot nasprotnik superjunaka Batmana.
V kinematografski verigi Landmark Theatres so se po objavi pisma odločili prepovedati uporabo barv za poslikavo obraza ter nošenje kostumov in mask med ogledom težko pričakovanega filma, ki je na filmska platna, tudi slovenska, prišel v začetku oktobra. V losangeleškem podjetju, ki ima skupaj 52 kinematografov, želijo, da bi obiskovalci kljub temu uživali v tem "filmskem dosežku". Razloga za prepoved Landmark sicer ni želel navesti.
Za podobno prepoved mask so se po streljanju v Aurori odločili tudi v verigi AMC Theatres s sedežem v Kansasu, ki ima več kot 650 kinematografov po vsej državi. Svojo odločitev so razložili v izjavi, v kateri so zapisali, da se obiskovalci sicer lahko udeležijo predstave oblečeni v kostum, vendar ne smejo nositi maske ali poslikati svojega obraza oziroma ga na kakršenkoli drug način prikriti.
Sorodniki žrtev so v pismu zahtevali še, da studio Warner Bros preneha prispevati sredstva političnim kandidatom, ki sprejemajo denar od orožarskega lobija Nacionalna orožarska zveza, in da naj finančno podprejo programe, posvečene preprečevanju nasilja s strelnim orožjem.
Studio Warner Bros je v odzivu na pismo izrazil sočustvovanje z žrtvami in njihovimi družinami, a obenem poudaril, da je podjetje v preteklosti že večkrat prispevalo denar za žrtve nasilja, med drugim tudi za žrtve množičnega streljanja v Aurori. Hkrati je navedel, da je njegova matična družba, telekomunikacijsko podjetje AT&T, skupaj z drugimi družbami pozvala oblikovalce politike, naj sprejmejo dvostrankarsko reformo zakonodaje, ki bo preprečevala epidemijo strelskega nasilja. Poleg tega v filmskem studiu poudarjajo, da film nikakor ne zagovarja resničnega nasilja in da Batmanovega nasprotnika ne prikazuje kot junaka zgodbe.
Kljub temu da ni prejela nobenih zanesljivih prijav o nevarnosti, je losangeleška policija v času premiere filma povečala policijsko prisotnost v okolici kinematografov, saj "se zavedajo zaskrbljenosti ljudi glede varnosti in tudi povezave s tragičnim zločinom izpred sedmih let". Policijska uprava v Aurori je medtem sporočila, da Jokerja ne bodo predvajali v kinematografu podjetja Cinemark, kjer je leta 2012 prišlo do množičnega poboja. "Razumemo, da so zaradi izida tega filma zaskrbljeni številni sorodniki, prijatelji, ljudje, ki so takrat nudili pomoč, in mnogi drugi," so zapisali v izjavi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta