Prodam kompas

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
24.02.2019 06:03

Morda pa bi tovarna kompasov ozdravila bolehno mariborsko gospodarstvo. Vpeljala bi številna nova delovna mesta, saj samo v Sloveniji potrebujemo okoli dva milijona kompasov. Ker je očitno, da so v deželi skoraj vsi prebivalci izgubili kompas - tako smo nekoč rekli za nekoga, če je čudno rezoniral ali izrekel kakšno neumnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

V tovarni kompasov bi lahko v prvi fazi zaposlili od 200 do 400 delavcev, napoveduje investitor. Ko bi pametni kompasi zapolnili vse slovenske domove, bi lahko proizvodnjo razširili na tuje trge. Po Trumpovem štetju (Kristus je mimo) je danes zgolj peščica razsodnih ljudi na svetu (eden od njih je ameriški predsednik), torej bi jih 7,5 milijarde potrebovalo kompas, da bi se znali orientirati v novih zahtevah moderne družbe, ki jih - v povezavi z bankami - narekuje zasebni kapital, napajajoč se v lagodju državnih jasli.
Leta 2050 naj bi svetovna populacija narasla na 10 milijard. Evo, takrat bo mariborska tovarna kompasov, ki jo lahko tudi v kakšni bližnji okoliški občini brez skrbi postavijo na nerodovitni zemlji in na nevodovarstvenem območju, zagotovila delo 4000 avtohtonim delavcem, zatrjuje investitor. Le kak izkušen navigator od drugod bo tu našel delo kot strokovna pomoč zagnani domači delovni sili. Plače bodo za slovenske razmere nadpovprečne, sicer pa nekoliko nižje kot v primerljivih tovarnah severno od nas. Proizvodnjo je treba zagnati čim prej, ker je ena od bodočih delavk v šestem mesecu nosečnosti, smo izvedli v televizijskem prispevku.
Sicer pa nam v naši nekoliko dezorientirani državi gre kar dobro, če ne celo odlično - voda še priteče iz pipe. Vzorčna dežela sreče, v kateri Emina zmagovalca Zala in Gašper dvigneta več prahu od vnovičnega zagona proizvodnje v Kemisu in 69. člena zakona o vodah, na katerega je v primeru Magne opozarjal - med delovnim ljudstvom - osovraženi Marinček. A če bi imeli kak kompas več, potem bi Kemis za vekomaj popivnali in na redkih vodovarstvenih območjih nikoli ne dovolili tovarne, ki uporablja nevarne snovi. Izjema nikoli ni ena, vedno sta vsaj dve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta