Promenada slovenskih okusov: vrhunska kulinarična ter tudi vinska in pivska doživetja

Zora Štok Zora Štok
27.10.2019 05:06

November Gourmet Ljubljana na enem mestu in pod enotno znamko združuje raznoliko in pestro ponudbo, ki temelji na principih trajnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Torta Stolp, v kateri so jabolka iz ljubljanskih sadovnjakov.
Turizem Ljubljana

Potem ko je bila med Tednom restavracij tako rekoč vsa Slovenija kulinarična prestolnica (in ni odveč poudariti, da se je ta ideja po zaslugi Uroša Mencingerja porodila v Mariboru), bo novembrsko kulinarično dogajanje spet skoncentrirano v Ljubljani. Festival November Gourmet Ljubljana zagotavlja celomesečni program vrhunskih kulinaričnih ter tudi vinskih in pivskih doživetij. Priznani kuharski mojstri, vinarji in pivovarji ter pridelovalci surovin (sadja, zelenjave, mesa, mlečnih izdelkov in drugih) bodo z roko v roki sodelovali pri ustvarjanju jedi, značilnih za Ljubljano in njeno okolico. Pri tem je še posebej pomembna vloga pridelovalcev, saj je eden od ciljev festivala pokazati, kako kratka je nabavna veriga, zaradi tega pa je hrana bolj zdrava in okusna, pripravljena iz sestavin, ki gredo z njive, vrta ali iz sadovnjaka (pa tudi iz gozda) naravnost v kuhinjo in nato na krožnik.
Gostov je v Ljubljani vedno in več. "Čeprav je skoraj 95 odstotkov obiskovalcev Ljubljane tujcev, nam je še vedno zelo pomemben tudi domači gost," je ob predstavitvi festivala dejal Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana. Tako domači kot tuji gost ima vedno večja pričakovanja tudi na področju kulinarike, zato slovensko glavno mesto z velikimi koraki grabi naprej tudi glede kulinarične oziroma gastronomske ponudbe. Da so na dobri poti, kaže tudi dejstvo, da je v svetu vse bolj prepoznavna tudi po tovrstni ponudbi, saj je uvrščena v finalni izbor za laskavi naziv The Best Food Destination; ta naziv so tudi podelili na letošnji svetovni turistični borzi v Londonu (World Travel Market), ki bo od 4. do 6. novembra. In četudi bi Ljubljana ostala brez njega, je že uvrstitev v finalni izbor izjemen dosežek. Sicer pa se bo Ljubljana na WTM predstavila pri lastni stojnici, tako da je pričakovati še odmevnejše pojavljanje v evropskih in svetovnih medijih.

Na predstavitivi Festivala Gourmet Ljubljana je chef Igor Jagodic pripravil govedino iz juhe, reducirano juho z maslom in jabolčnim kisom, pire dimljene zelene, goveji jezik z gorčičnimi semeni.
Turizem Ljubljana

Lokalno in sezonsko že za zajtrk

Da si zasluži meso med najboljšimi kulinaričnimi destinacijami v globalnem merilu, je Ljubljana ocenjevalce prepričala tudi s projektom Zelena nabavna veriga. Kaj to pomeni v praksi, bo mogoče okusiti z Ljubljanskim zajtrkom. Prehranjevanje je namreč zelo pomembno za zdravje in dobro počutje, zato je dan najbolje začeti s primernim zajtrkom. Ljubljanski zajtrk bo zaznamoval predvsem prvi teden v novembru, saj bodo od 4. do 11. novembra v trinajstih lokalih pod enotno oznako na meniju ponujali lokalno pridelane sezonske jedi, primerne za zajtrk.

Jorg Zupan je pripravil miške s kremnim nadevom iz govejega jezika, slivovo marmelado in kislo kumarico.
Turizem Ljubljana

Ni mestnega utripa brez obiska tržnice

Turizem Ljubljana bo v okviru festivala November Gourmet Ljubljana vsak petek in soboto v novembru izvajal posebne vodene kulinarične ture, ki so sicer del redne ponudbe organiziranih ogledov in doživetij po Ljubljani.
Na Okusih Ljubljane gostje spoznavajo kulinarično ponudbo mesta in njeno zgodovinsko izročilo, vključuje pa tudi degustacije tradicionalnih ljubljanskih jedi. Na Pivovskem doživetju okušate različne vrste lokalnih piv in izveste vse o bogati zgodovini pivovarstva v Ljubljani.

Turizem Ljubljana
Špinačni raviol s fazanom in pečenim kostanjem na raguju iz gob in pena rdeče pese, mahov žele in prah iz pora - tako je chef Mojmir Šiftar na krožniku sestavil dobrote iz gozda.
Turizem Ljubljana
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta