Raiven po Veroniki predstavila še Ofelijo in svojo evrovizijsko ekipo

SB, D.Ži
21.04.2024 00:00

Raiven je razkrila ekipo, s katero bo odpotovala v evrovizijski Malmö, in predstavila žensko, ki ve več, a jo imajo vsi za noro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Raiven zadnje tedne nastopa po Evropi, tik pred Evrovizijo pa je predstavila še skladbo Ofelija.
Adrian Pregelj

Veronika, Elektra, Helena, Karmen in Ofelija. Raiven resnično navdihujejo ikonične ženske in Ofelija je ena od petih skladb, v katerih na aktualnem EP-ju Sirene Pt. 1 prepleta zgodbe ikoničnih žensk z lastnimi introspekcijskimi uvidi. Večina nas z Raiven seveda povezuje slavno Veroniko, ki jo že nekaj časa vzneseno prepevamo in čakamo njeno predstavitev na evrovizijskem odru v švedskem Malmöju. A v zadnjih tednih jo je ponesla tudi na tuje odre in predevrovizijske koncerte.

Čeprav je do 7. maja, ko bo svojo skladbo v živo odpela pred vso Evropo in Avstralijo v prvem polfinalnem večeru, še kar nekaj časa, se je naša predstavnica od večjega dela slovenske sedme sile že poslovila s tiskovno konferenco, na kateri je povedala, da bo v Malmö odpotovala 27. aprila, in napovedala koncert ob desetletnici kariere, ki jo bo zaznamovala 21. aprila v Cankarjevem domu. Predstavila je ožjo ekipo, s katero se že mesece pripravlja za nastop na velikem evrovizijskem odru. Premierno je predstavila tudi videospot za skladbo Ofelija.

Raiven s svojo plesno ekipo
Adrian Pregelj

Ofelija je lirična prispodoba za sad spoznanja. Ključni trenutek razodetja izhaja iz bolečih izkušenj ali notranjih bojev, kar je Raiven v videospotu simbolizirala z mehaničnim drevesom in jabolkom. "Ofelijo sem vedno razumela kot žensko, ki nekaj ve, ampak jo imajo vsi za noro. Asociaciji, ki se mi porajata ob njej, sta védenje in sad spoznanja. Takoj ko sem pomislila na sadež spoznanja, sem se spomnila na Evo ter motiv kače in jabolka, ki ga imam tudi sama tetoviranega na roki. Hkrati s tem videospotom spet pozivam ljudi, da stopijo v stik s svojo neobrzdano, temačno živalsko naravo, ki jo ima vsak v nas in jo potrebujemo, da smo uravnovešeni. Mislim, da nosi Ofelija univerzalno sporočilo, ki ga velikokrat želim predati skozi svojo glasbo," je razložila Raiven.

Raiven sta ob vizualni interpretaciji Ofelije v videospotu poleg plesalcev spremljala še sokol in piton. "Ofelijo razumem kot žensko, ki je na neki način živela v svojem vzporednem svetu: svet je videla, slišala in razumela drugače kot ljudje okoli nje. Hkrati me spomni na moj predragi lik Kasandre, ki sem ga uprizorila v predstavi Trojanke v produkciji SNG Nova Gorica. Ofelija je bila prerokinja, ki je ljudem pripovedovala o prihodnosti, a ji nihče ni verjel. Po mojem mnenju je bila veliko manj nora, kot jo ljudje velikokrat razumemo," je še povedala in dodala, da je skladba Ofelija bila prva, ki jo je napisala za EP Sirene, Pt. 1. Menda je imela na začetku bolj ritem reggaetona, ki pa so ga kasneje predrugačili v malo bolj pop ritem. Poleg Ikone se ji zdi to njena najbolj plesna skladba doslej.

Raiven v Madridu
Oscar Gil

Osrednji poudarek v videospotu je tudi tokrat na ekspresiji giba, s čimer Raiven nadaljuje vizualno pripoved, ki jo je začela z Veroniko. Ta presega 1,6 milijona ogledov na portalu Youtube in 1,6 milijona poslušanj na platformi Spotify, kar je lepa popotnica za nastop na velikem evrovizijskem odru, kjer se bo Raiven 7. maja predstavila v prvem predizboru pod zaporedno številko 9.

Idejo za evrovizijski nastop sta zasnovala Raiven in baletni plesalec ter koreograf Lukas Zuschlag, ob Raiven pa bodo nastopili člani ansambla Slovenskega narodnega gledališča, plesalci SNG Opera in balet Ljubljana Lukas Bareman, Marin Ino, Filippo Jorio, Matteo Moretto in plesalka, ki je občasno del SNG, Mateja Železnik. Režiser nastopa bo Nejc Levstik, luči bo oblikoval Črt Birsa, oblikovalec vsebin za LED-zaslone bo Žiga Radulj, zvočno podobo bo oblikoval Martin Bezjak, producent, s katerim Raiven sodeluje že lep čas.

Evrovizijske načrte slovenske ekipe je dopolnilo še nekoliko nepričakovano razkritje načrtov TV Slovenija. Da bo točke slovenske žirije v evrovizijsko areno sporočila Lorella Flego, že nekaj časa vemo, presenečenje pa prihaja na komentatorskem mestu. Andrej Hofer, ki je v zadnjih letih veliko prahu dvigal s svojimi pikro začinjenimi komentarji, letos izbora ne bo komentiral. Ostali bomo brez tradicionalnih hoferizmov, a voditelj in urednik ima trenutno nov projekt, saj ustvarja in vodi oddajo Glasbeni pozdrav. Za komentatorski mikrofon se vrača Mojca Mavec, prav tako veliko ljubiteljica in poznavalka Pesmi Evrovizije. Hofer je prireditev do zdaj komentiral kar 15-krat, prvič leta 2008. Na radiu bo Evrovizijo spremljal Maj Valerij. (sb, dbž)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta