(RECEPT) Bostonska torta

Zora Štok Zora Štok
25.10.2020 04:35

Bostonsko torto (prvotno ime je Boston pie) so v 19. stoletju prvič pripravili v hotelu Parker House v Bostonu, leta 1996 so jo razglasili za uradno sladico zvezne države Massachusetts.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

Za testo:

15 dag moke

20 dag sladkorja

2 dl mleka

8 dag masla

1 jajce

1 zravnana mala žlička pecilnega paška

1 žlička vaniljevega ekstrakta

ščepec soli

Za kremo:

2 jajci

3,5 dl mleka

8 dag sladkorja

ščepec soli

2 jušni žlici škroba

1 žlička vaniljevega ekstrakta

Za preliv:

20 dag grenke čokolade

15 dag sladkorja v prahu

3 žlice masla

3 žlice vode

1 žlička vaniljevega ekstrakta

Najprej pripravimo kremo. Ločimo beljake in rumenjake, beljake shranimo. Rumenjake s soljo najprej rahlo stepemo z vilicami, potem dodamo mleko in še malo stepamo. V kozici zmešamo sol, sladkor in škrob, dodamo jajčno-mlečno zmes, dobro premešamo in na zmernem ognju med neprestanim mešanjem zavremo. Kuhamo eno minuto, potem vmešamo vaniljo in zmes umaknemo z ognja. Damo jo v skledo, pokrijemo s prozorno folijo, da se ne naredi koža, in damo na hladno za vsaj dve uri.

Za testo damo vse sestavine v mešalno posodo in z električnim mešalcem na najnižji hitrosti najprej stepamo pol minute. Vmes z lopatko na sredo sklede potisnemo sestavine, ki se sprimejo stene posode. Potem hitrost zvišamo na maksimum in stepamo tri minute. Testo damo v pekač, obložen s papirjem za peko, in na 180 stopinjah pečemo 30 do 40 minut (testo je pečeno, ko se na zobotrebcu, ki ga zapičimo v testo, ne vidi več sled testa). Pečeno testo pustimo 20 minut v modelu, da se nekoliko ohladi, potem ga prestavimo na rešetko in pustimo, da se ohladi do konca.

Za preliv najprej segrevamo maslo in čokolado. Ko se čokolada stopi, vmešamo sladkor v prahu in vaniljo ter premešamo, da nastane gladka zmes. Zmesi dodamo žlico ali dve vroče vode in znova dobro premešamo.

Testo enkrat prerežemo. Na spodnjo plast namažemo kremo in pokrijemo z drugo plastjo. Na sredino zlijemo čokoladni preliv in ga razmažemo tako, da ga nekaj steče po obodu torte.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta