(RECEPT) Caponata

Zora Štok Zora Štok
12.09.2020 04:36

​​Caponata je značilna sicilijanska zelenjavna jed.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo: 

1 večji jajčevec
1 večja čebula
5 strokov česna
2 papriki različnih barv (rdeča in rumena)
4 mesnati paradižniki
5 dag zelenih oliv
1 zvrhana jušna žlica kaper
1 jušna žlica pinjol
1 jušna žlica rozin
2 stebla zelene
olivno olje
sol, poper
3 žlice rdečega vina ali 1 žlica kisa
malo sladkorja
Jajčevec spečemo na plošči ali žaru, ga ohladimo in narežemo na večje kocke. Česen drobno sesekljamo, čebulo narežemo na polmesece. Paradižniku odstranimo semenje in ga narežemo na rezine, stebelno zeleno narežemo na kolobarje, papriko narežemo na široke trakove.
V široki in nizki ponvi segrejemo olivno olje in dodamo sesekljano čebulo in zeleno. Ogenj naj bo zmeren. Pražimo, dokler čebula ne uplahne in nekoliko porjavi, nenehno mešamo. Potem damo v posodo še sesekljan česen, in ko zadiši, stresemo v posodo še narezano papriko in malo soli. Zelenjavo še naprej pražimo, občasno premešamo. Ko se paprika nekoliko zmehča (po približno osmih minutah), dodamo še narezan jajčevec in žlico olja (jajčevec namreč vpije veliko olja). Občasno premešamo, jajčevec bo medtem nekoliko razpadel. Potem dodamo še narezan paradižnik, malo soli in sladkorja, z leseno kuhalnico postrgamo po dnu posode, da karameliziran del razmešamo z vsebino (kar bo jedi dalo bolj poln okus), premešamo in vse skupaj na zmernem ognju kuhamo še okoli deset minut, da se paradižnik zmehča in se okusi povežejo. Na koncu dodamo še kapre, olive, rozine in pinjole, premešamo, po potrebi še solimo in dodamo ščepec popra, na koncu vmešamo še rdeče vino ali kis in vse skupaj pustimo na majhnem ognju še okoli 15 minut.
Caponato pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, in jo šele potem postrežemo. Še boljša bo, če jo čez noč pustimo v hladilniku in jo, preden jo nameravamo postreči, kakšno uro prej vzamemo iz hladilnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta