(RECEPT) Clafoutis z marelicami

Zora Štok Zora Štok
28.07.2024 08:00

Po originalnem receptu so testu dodane češnje, a ker je sezona tega sladkega sadja kratka, za clafoutis lahko uporabimo tudi drugo sadje (poleg marelic na primer še breskve in višnje).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

8 dag moke

10 dag sladkorja

2 dl polnomastne sladke smetane

naribana lupinica ene limone

2 večji jajci

1 žlica ruma

nekaj kapljic vaniljevega ekstrakta

10 srednje velikih čvrstih marelic

5 dag masla

3 dag kristalnega sladkorja

2 jušni žlici sladkorja v prahu

Marelice umijemo in dobro osušimo. Prerežemo jih na pol in odstranimo koščico. Marelice lahko pustimo prerezane na polovice, lahko pa jih narežemo tudi na četrtine.

Pekač za pite s premerom 26 cm in robove pekača premažemo z maslom in potresemo s kristalnim sladkorjem, potem pa po dni pekača razporedimo kose marelic. Pečico vključimo na 180 stopinj (ventilatorsko na 160).V visoki skledi stepamo jajci s sladkorjem in vaniljo. V penasto in rahlo zmes dodamo limonino lupinico in nanjo presejemo moko. Stepamo in pazimo, da ni grudic, potem dodamo še sladko smetano in znova premešamo z metlico. Testo prelijemo čez marelice, damo pekač v pečico in pečemo 45 do 50 minut. Ali je clafoutis pečen, preverimo z zobotrebcem ali kovinsko paličico. Če na njej ni sledi testa, je sladica pečena. Ko pekač vzamemo iz pečice, pustimo sladico, da se nekoliko ohladi, še mlačno pa potresemo s sladkorjem v prahu.

Clafoutis je ena najbolj znanih francoskih sladic iz pekača.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta