(RECEPT) Bučno-skutna torta

Zora Štok Zora Štok
29.06.2024 05:00

Dobro ohlajeno torto postrežemo s stepeno sladko smetano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bučno-skutna torta
Profimedia

10 dag masla

30 dag čokoladnih ali ingverjevih piškotov

5 jajc

70 dag skute

50 dag pireja buče

20 dag sladkorja

8 dag moke

ščepec soli

ščepec cimeta

Maslo nekoliko zmehčamo in ga skupaj s piškoti zmeljemo v enakomerno zmes. Okrogel pekač s premerom 26 cm obložimo s papirjem za peko, tega premažemo z zmesjo piškotov in masla ter v pečici, ogreti na 180 stopinj, pečemo deset minut. Eno jajce ločimo na beljak in rumenjak ter z beljakom premažemo testo.

Nadev pripravimo tako, da skuto s sladkorjem stepemo v gladko zmes, potem dodamo pire buče, in ko je zmes gladka, eno po eno dodajamo jajce in rumenjak, ki je ostal od prvega ubitega jajca. Na koncu vmešamo še sol in cimet, po želji pa lahko dodamo še ingver. Pekač z zunanje strani obložimo z dvema plastema alufolije in jo zavihamo čez vrh oboda pekača. V večji pekač damo tortni model, obdan s folijo. S folijo smo ga obložili, da voda ne bi stekla vanj. V pekač namreč dolijemo toliko vrele vode, da sega do polovice oboda tortnega modela. Velik pekač s tortnim modelom damo v pečico, ogreto na 220 stopinj (v ventilatorsko na 200 stopinj), in pečemo deset minut, potem temperaturo znižamo na 110 stopinj in pečemo še 90 minut. Če je torta pečena, preizkusimo z leseno ali kovinsko paličico - če na njej ni sledi testa, ko jo izvlečemo, je torta pečena. Tortni model vzamemo iz vodne kopeli in ga damo na kuhinjsko rešetko ter počakamo, da se torta ohladi. Z nožem torto takoj, ko jo vzamemo iz pečice, ločimo od oboda, tako med hlajenjem ne bo počila.

Dobro ohlajeno torto postrežemo s stepeno sladko smetano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta