(RECEPT) Fijakarski golaž

Zora Štok Zora Štok
03.05.2020 04:29

​Fijakarski golaž je priredba madžarskega golaža, kot si so ga omislili na Dunaju in velja za del tradicionalne dunajske meščanske kuhinje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

1 kg govedine brez kosti (podplečje, bočnik)
4 jajca
3 kisle kumarice
3 pari hrenovk
15 dag masti ali olja
75 dag čebule
1 žlička sladke mlete paprike
2 žlički ostre mlete rdeče paprike
5 strokov česna
1 žlička kumine
1 žlička majarona
2 lista lovorja
2 žlici paradižnikovega koncentrata (paste)
sol, poper, malo kisa
maslo za peči jajca
Meso narežemo na za grižljaj velike koščke in ga zmešamo s soljo in poprom. Čebulo in česen drobno sesekljamo. Maščobo segrejemo in pražimo čebulo, da nekoliko porjavi. Dodamo obe vrsti mlete paprike, paradižnikovo pasto, lovor, kis in nekaj žlic vode ter premešamo. Potem dodamo soljeno in poprano meso, majaron, česen in kumino, premešamo in pražimo, da meso nekoliko porjavi. Dolijemo toliko vode, da je meso pokrito, in na zmernem ognju v pokriti posodi dušimo eno uro in pol do dve uri. Občasno premešamo in dolijemo malo tople vode. Potem posodo umaknemo z ognja in pokrito damo v pečico, ogreto na 150 stopinj, in pustimo v njej eno uro. V tem času skuhano hrenovke, kisle kumarice narežemo na rezine ali trakove, jajca pa na maslu spečemo na oko. Golaž damo na krožnik, obložimo z jajcem na oko, okrasimo z rezinami kislih kumaric in na vsak krožnik damo še pol hrenovke. Postrežemo s kruhovim cmokom ali kuhanim krompirjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta