(RECEPT) Kolač medovik

Zora Štok Zora Štok
23.04.2020 13:21

Medovik je tradicionalni ruski kolač oziroma torta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

3 jajca
20 dag sladkorja
3 žlice medu
18 dag masla
3 žličke sode bikarbone
40 dag ostre moke
1,5 l polnomastne kisle smetane
3 do 4 žlice sladkorja
Najprej zmešamo kislo smetano in sladkor. Zmes damo v hladilnik za nekaj ur, vmes jo večkrat premešamo. Med in maslo damo v posodo in na majhnem ognju med mešanjem počasi raztopimo. V drugo posodo damo jajca in sladkor ter nad vodno kopeljo stepamo toliko časa, da zmes postane svetla in penasta ter naraste za približno trikrat. Potem v jajčno zmes dodamo raztopljeno maslo z medom in premešamo, nato dodamo sodo bikarbono, jo vmešamo v zmes in jo odmaknemo iz vodne kopeli. Stepamo z mešalnikom na najnižji hitrosti in postopoma dodajamo moko. Testo bo mehko, kašasto in nekoliko lepljivo. Damo ga v skledo in pokrijemo s prtičem ali folijo in damo v hladilnik. Testo se bo nekoliko strdilo.
Po uri ali dveh testo znova zmešamo z malo ostre moke in ga razdelimo na več delov. Če bomo pekli v oglatem pekaču, ga razdelimo na tri dele, če v okroglem oziroma tortnem modelu, pa na šest ali sedem žogic.
Vsak del testa razvaljamo na nekoliko pomokanem papirju za peko. Testo je lepljivo in potrebno je kar precej potrpežljivosti. Vsako plast testa pečemo v pečici, ogreti na 175 do 180 stopinj okoli deset minut. Če smo testo pekli v tortnem modelu, vsako last namažemo z mešanico kisle smetane in sladkorja. Če smo pekli v oglatem pekaču, vsak kos testa narežemo na tri enake plošče in vsako premažemo z mešanico kisle smetane in sladkorja. Namazane plasti testa zložimo eno na drugo in nekoliko pritisnemo. Po vrhu mora biti namazana kisla smetana. Medovik potresemo z drobtinami, ki so nam ostale pri rezanju pečenega testa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta