(RECEPT) Francoska limonina pita

Zora Štok Zora Štok
22.01.2022 04:40

Na ta način narejena limonina pita sodi med klasične in tudi najbolj znane francoske sladice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Profimedia

Potrebujemo:

Za testo:

25 dag moke

1 jajce

2 jušni žlici sladkorja v prahu

12,5 dag masla

malo vaniljevega ekstrakta

Za nadev:

6 jajc

35 dag sladkorja

10 dag masla

4 limone

sladkor v prahu

Moko presejemo v skledo ali na delovno površino, po njej razporedimo kocke masla in ga zgnetemo z moko, da dobimo drobtinam podobno zmes. Dodamo sladkor v prahu in jajca, ki smo jih prej z vilicami nekoliko stepli oziroma razmešali, ter vaniljev ekstrakt in vse skupaj zgnetemo v gladko, ne preveč mehko testo. Razvaljamo ga na nekoliko pomokani površini in ga damo v model za pite, obložen s papirjem za peko. Testo potem pokrijemo s folijo ali papirjem za peko ter prekrijemo s suhim fižolom. Testo 10 minut suho pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj.

Za nadev pripravimo kozico in vanjo damo razžvrkljana jajca, sladkor in maslo ter na zmernem ognju mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Z limon nastrgamo lupino in potem iz njih iztisnemo še sok ter ga skupaj z naribano lupino damo v kozico in med mešanjem kuhamo, dokler se zmes nekoliko ne zgosti (okoli 10 minut). Kremo potem zlijemo na pečeno testo in damo v pečico (200 stopinj) ter pečemo 20 do 30 minut. Pito ohladimo na kuhinjski mreži, preden jo postrežemo, jo obilno potresemo s sladkorjem v prahu.

Ponekod zraven postrežejo polnomastno kislo smetano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta