(RECEPT) Riževi ocvrtki

Zora Štok Zora Štok
02.01.2022 04:25

Riževi ocvrtki so značilni za italijansko pokrajino Toskano. So sladica, ki jo običajno pripravljajo na dan svetega Jožefa, 19. marca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Foto: Profimedia

Profimedia

Potrebujemo:

50 dag okroglozrnatega riža

5 dl mleka

20 dag rozin

1 pomaranča

1 limona

1 šilce marsale

1 jušna žlica moke

3 cela jajca in dva rumenjaka

ščepec pecilnega praška

olivno olje

50 dag kristalnega sladkorja

V večji lonec damo 5 dl hladne vode, mleko, narezani pomarančo in limono ter riž. Na zmernem ognju kuhamo 20 minut, občasno premešamo z leseno kuhalnico. Po 20 minutah dodamo še 30 dag sladkorja in na majhnem ognju kuhamo nadaljnjih 20 minut, večkrat premešamo. Tik preden riž umaknemo z ognja, vmešamo marsalo in rozine. Pustimo, da se zmes ohladi, odstranimo pa rezine limone in pomaranče. V hladno zmes dodamo moko, jajca in rumenjaka ter pecilni prašek in premešamo, da dobimo enakomerno zmes. V ponvi segrejemo olje, z žlico zajemamo maso iz riža in jo dajemo v vroče olje. Ocvrtki morajo plavati po vrhu. Če se pogreznejo v olje, je to znak, da olje ni dovolj vroče, zato zvišamo temperaturo (če jih pustimo cele v olju, se bodo ocvrtki napili maščobe in ne bodo dobri). Med cvrtjem jih večkrat obrnemo, da se hrustljavo zapečejo z vseh strani. Odcedimo jih na papirnatem prtiču in povaljamo v veliko sladkorja. Ponudimo vroče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta