(RECEPT) Galinha, portugalska in brazilska jed s piščancem

Zora Štok Zora Štok
28.08.2022 04:00

Poznanih je več različic, od opisane, ki je bolj gosta, do povsem jušne, ki jo pripravijo brez krompirja in zelene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

4 piščančja bedra s kožo

1 manjša čebula

2 lista lovorja

1 l piščančje jušne osnove

2 srednje velika krompirja

2 korenčka

1 kos stebelne zelene

7 dag dolgozrnatega riža

sesekljan peteršilj

sol, poper

Čebulo sesekljamo, jo damo v posodo, dodamo lovor in piščančja bedra, dolijemo toliko vode, da je vsebina pokrita, in pustimo, da zavre. Ko voda zavre, temperaturo znižamo in v pokriti posodi na zmernem ognju kuhamo 45 minut do ene ure oziroma toliko časa, da je meso kuhano in se zlahka loči od kosti. Meso vzamemo iz vode, v katerem se je kuhalo, odstranimo tudi lovor. Ko se meso nekoliko ohladi, ga ločimo od kosti, odstranimo kožo in ga narežemo na kose. Vrnemo ga v vodo.

Krompir olupimo in narežemo na večje kocke, korenje ostrgamo in narežemo na kolobarje, stebelno zeleno narežemo na manjše kose in vse skupaj dodamo v lonec z vodo in mesom. Pustimo, da vsebina zavre, potem zmanjšamo ogenj in v pokriti posodi jed kuhamo 30 do 40 minut. Zelenjava naj se zmehča, riž pa mora biti dobro kuhan, a nikakor razkuhan. V kuhano jed, ki mora biti gosta, vmešamo sesekljan peteršilj, na koncu po potrebi galinho še solimo in popramo.

Galinha je jed s piščancem in rižem, znana predvsem na Portugalskem in v Braziliji. Poznanih je več različic, od zgoraj opisane, ki je bolj gosta, do povsem jušne, ki jo pripravijo brez krompirja in zelene. Meso kuhajo skupaj s čebulo, korenjem, lovorjem, soljo in poprom, riž dodajo, ko voda zavre, in ko je riž kuhan, dodajo malo limoninega soka in sesekljan peteršilj ali koriander.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta