(RECEPT) Halušky: Slovaška nacionalna jed

Zora Štok Zora Štok
06.11.2022 04:00

Krompirjevi žličniki z ovčjim sirom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

  • 50 dag krompirja
  • 6 do 7 zvrhanih žlic moke
  • 25 dag prekajene slanine
  • 25 dag svežega ovčjega sira
  • 4 žlice mleka
  • 1 jajce
  • 1 žlička soli

Krompir umijemo, olupimo in ga narežemo na kocke, potem ga damo v multipraktik in zmiksamo. Če nimamo multipraktika, krompir naribamo z ribežem na najtanjšem nastavku. Nariban krompir odcedimo.

Jajce stepemo. Sol in moko damo v skledo, dodamo jajce in na hitro premešamo, dodamo zmiksan ali drobno nariban krompir in zamesimo gladko, voljno testo.

V večjem loncu zavremo vodo. Iz testa oblikujemo žličnike (zajemamo z dvema malima žlicama ali pa z roko trgamo enako velike kepice), jih damo v vrelo vodo, in ko priplavajo na vrh, so kuhani. Nato jih s penovko poberemo, odcedimo in shranimo na toplem. Žličnike ali cmočke kuhamo po obrokih, v vodi naj plavajo, ne da bi se sprijemali.

Sir nadrobimo in ga skupaj z mlekom (če je le možno, naj bo ovčje) počasi segrevamo, da se lepo povežeta. Slanino narežemo na kocke in jo v ponvi hrustljavo zapečemo.

Kuhane krompirjeve žličnike damo na krožnik, prelijemo z mešanico sira in mleka in po vrhu potrosimo kocke hrustljavo zapečene slanine.

Halušky so priljubljena jed na Slovaškem, pripravljeni po opisanem receptu so bryndzove halušky- bryndza je tradicionalni mehki ovčji sir. V mestu Turecka imajo vsakoletni festival, posvečen tej jedi, saj velja za slovaško nacionalno jed. Halušky sicer poznajo tudi na Madžarskem, v Romuniji, Ukrajini, na Češkem in v Litvi. Ponekod jed, tik preden jo postrežejo, okrasijo s sesekljanim drobnjakom ali peteršiljem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta