(RECEPT) Juha Ezogelin

Zora Štok Zora Štok
08.11.2020 04:15

​Ezogelin iz rdeče leče je ena najbolj priljubljenih turških juh. Po legendi je nastala iz želje, da bi se nevesta, ime ji je bilo Ezo, prikupila zahtevni tašči, potem ko se je bila z možem iz Turčije preselila v Sirijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

20 dag rdeče leče

3 zvrhane jušne žlice bulgurja

5 dag riža

2 stroka česna

ena manjša čebula

1 manjše steblo zelene

sol, poper

mleta rdeča paprika

1 dl paradižnikove mezge

1 žlica paradižnikovega koncentrata ali paste

6 dl vode

2,5 dl piščančje jušne osnove

maslo in olivno olje

sušena meta in timijan

V ponvi segrejemo maslo in olivno olje ter prepražimo drobno narezano čebulo in sesekljan česen. Dodamo narezano steblo zelene, solimo in popramo, dodamo še mleto rdečo papriko ali čili, če želimo bolj pikantno juho. Med mešanjem pražimo minuto ali dve, potem dodamo paradižnikovo mezgo in pasto ter zalijemo z vodo in jušno osnovo. Premešamo in damo v posodo dobro oprano lečo, riž in bulgur ter na zmernem ognju kuhamo 15 do 20 minut, dokler nista riž in leča povsem mehka. Ko je juha kuhana, jo s paličnim mešalnikom spasiramo. Če je pregosta, dodamo malo vroče vode ali jušne osnove, premešamo in po potrebi dodatno začinimo s soljo in poprom. Tik preden postrežemo, juho potresemo s sušeno meto in timijanom. Juho lahko postrežemo tudi tako, da je ne pasiramo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta