(RECEPT) Arančini

Zora Štok Zora Štok
31.10.2020 04:15

​Arančini so ena najbolj znanih sicilijanskih jedi, to je samo eden od številnih receptov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Potrebujemo:

40 dag okroglozrnatega riža

50 dag mletega mesa

1 kos stebelne zelene

1 manjši šopek peteršilja

10 dag graška

1 večji korenček

sol, poper

olivno olje

1 srednje velika čebula

3 stroki česna

1 dl paradižnikove mezge

10 dag naribanega parmezana

3 jajca

drobtine

V loncu zavremo 1,2 l vode, solimo. V vrelo vodo stresemo riž, rahlo premešamo in na zmernem ognju kuhamo, da je riž mehek, a ne prekuhan. Ohladimo ga. Medtem ko se riž hladi, pripravimo mesno omako. Sesekljano čebulo prepražimo na segretem olivnem olju, dodamo sesekljan česen, in ko ta zadiši, damo v posodo meso. Razdrobimo ga s kuhalnico, da ni grudic. Ko meso porjavi in se nekoliko zapeče, dodamo sol, poper, na kocke narezan korenček, grašek in drobno sesekljano zeleno, premešamo, dolijemo mezgo in žlico ali dve vode. Premešamo in na zmernem ognju dušimo 15 minut. Na koncu dodamo sesekljan peteršilj.

V hladen riž dodamo jajca in žlico drobtin ter parmezan in z rokami zgnetemo, da nastane zmes, iz katere lahko oblikujemo kroglice. To počnemo z mokrimi rokami, tako se testo ne lepi na roke. Na dlan damo pest riža in ga z drugo dlanjo nekoliko sploščimo, damo na sredino žlico nadeva, testo potem zapognemo proti sredini in dodamo po vrhu še malo riža, da do konca oblikujemo kroglico (ta naj bo velikosti manjše pomaranče, lahko pa aranačine oblikujemo v obliki hruške). Kroglico povaljamo v drobtinah, lahko pa tudi najprej v malo moke, potem v stepenem beljaku in na koncu še v drobtinah. Arančine cvremo v segretem olju, dokler ne dobijo zlato rjave barve, jih odcedimo na papirnatem prtičku in vroče ponudimo.

V riževo testo lahko dodamo tudi sok, ki se je nabral med pečenjem mesa, poleg raguja pa lahko v nadev damo tudi naribano mocarelo. Nič ne bo narobe, če bomo namesto mletega mesa uporabili na drobne kocke zrezano mešanico junetine in svinjine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta