(RECEPT) Mehiški rdeči riž: Praznična jed ob različnih slavjih

27.08.2023 02:00

Ob rižu ponudijo različno meso ali tipične mehiške omake, uporabijo ga tudi kod del nadeva za tortilje ali takose.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

  • 20 dag dolgozrnatega riža
  • 2 jušni žlici olivnega olja
  • 1 manjša čebula
  • 2 stroka česna
  • 4,5 dl jušne osnove (zelenjavne ali piščančje)
  • 2 žlici paradižnikove paste
  • 1 jalapeno paprika
  • malo soli
  • 2 do 3 liste koriandra

Riž speremo skozi cedilko. Čebulo in česen drobno sesekljamo, jalapeno (ali drugo podolgovato zeleno papriko) narežemo na kolobarje ali manjše kocke. V globoki ponvi segrejemo olje, naj ne bo prevroče, ter dodamo česen in čebulo. Med mešanjem pražimo, da se čebula zmehča, nikakor pa ne sme porjaveti. Ko čebula uplahne, dodamo riž, na hitro premešamo, zalijemo z jušno osnovo, dodamo sol in paradižnikovo pasto. Mešamo, dokler se pasta povsem ne razpusti (če želimo bolj izrazito rdečo barvo riža lahko dodamo več paste), posodo pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo 15 minut. Posodo potem odstranimo z ognja in riž pustimo počivati vsaj 10 minut. V tem času bo še dodatno vsrkal vso tekočino in iz na videz nekoliko lepljivega riža bo postal rahel in puhast. Po želji lahko nekaj koriandra dodamo rižu, tik preden posodo pokrijemo in damo kuhat. Preden riž postrežemo, ga z vilicami nekoliko zrahljamo in ga potem še potresemo s koriandrom.

Rdeči riž (arroz rojo) je praznična mehiška jed, pripravljajo jo ob različnih slavjih. Zraven ponudijo različno meso ali tipične mehiške omake, uporabijo ga tudi kod del nadeva za tortilje ali takose. Namesto paradižnikove paste uporabljajo tudi sveže paradižnike, odstranijo jim semenje in jih zmečkajo v pire. Ni pa v navadi uporaba jasminovega ali basmati riža, saj imata ti dve vrsti drugačno aromo od običajnega belega dolgozrnatega riža.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta