(RECEPT) Biber dolmasi

Zora Štok Zora Štok
06.08.2023 03:00

Z rižem nadevana paprika (ta naj ne bo preveč mesnata) je priljubljena turška jed, primerna tudi za vegetarijance.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

6 zelenih ali rumenih paprik - babura

6 zvrhanih jušnih žlic riža

1 velika čebula

4 stroki česna

1 večji paradižnik

1 jušna žlica sušene mete

1 jušna žlica sesekljanega peteršilja

1 žlička mlete rdeče paprike

sol, poper

sok pol limone

1 dl olivnega olja

 

Paprikam odrežemo vrh s pecljem in odstranimo semenje. Čebulo drobno sesekljamo, česen stisnemo, paradižnik narežemo na majhne kocke. V večji skledi zmešamo riž, čebulo, česen, paradižnik, meto, peteršilj, mleto papriko ter sol in poper, dodamo še limonin in nekaj žlic olivnega olja ter vse skupaj dobro premešamo. Nadevamo paprike, a ne do vrha, saj se bo riž nakuhal in bi nadev zlezel iz paprik, če bi jih preveč napolnili. Na vrh nadeva lahko damo rezino paradižnika ali odrezan vrh paprike s pecljem.

V ponvi, ki jo lahko damo tudi v pečico, naredimo paradižnikovo omako. Segrejemo malo olivnega olja, dodamo štiri drobno sesekljane paradižnike in žlico paradižnikovega koncentrata ter štiri stisnjene stroke česna. Premešamo, potresemo z malo sušene mete in dolijemo 2 do 3 dl vode ter pustimo, da omaka zavre. Ogenj zmanjšamo, v posodo naložimo nadevane paprike, stresemo, pokrijemo in kuhamo 20 minut. Posodo večkrat rahlo stresemo; če omaka preveč povre, dodamo malo vode, v katero vmešamo malo paradižnikovega koncentrata ali mezge. Potem ponev premestimo v pečico, segreto na 200 stopinj, in pečemo paprike še 10 do 15 minut, da so po vrhu lepo zapečene. Če nimamo ponve, ki jo lahko damo v pečico, papriko in omako damo v primeren pekač.

Seveda pa lahko nadev pripravimo tudi z mesom, v tem primeru ostalim sestavinam dodamo 30 dag surovega mletega mesa. Nadev bo tako bolj sočen, kot če bi meso prej prepražili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta