(RECEPT) Piškoti afgan

Zora Štok Zora Štok
14.02.2021 04:25
​Piškoti afgan (afghan) izvirajo z Nove Zelandije, je pa nekaj različnih teorij o izvoru imena. Po eni razlagi naj bi se tako imenovali zaradi angleško-afganistanske vojne (v 19. stoletju), po drugi pa naj bi ime asociiralo na gorato afganistansko pokrajino.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

20 dag masla

30 dag moke

15 dag koruznih kosmičev (cornflakes)

15 dag sladkorja

6 dag kakava

1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

20 dag temne čokolade

1 jušna žlica masla

0,5 dl vode

orehi za okras

Pečico segrejemo na 180 stopinj, večji pekač namastimo ali obložimo s papirjem za peko. Moko presejemo s kakavom. Maslo pustimo na sobni temperaturi, dokler se ne zmehča, potem ga skupaj s sladkorjem in vaniljevim ekstraktom stepamo, dokler se sladkor ne raztopi in zmes postane svetla, mehka in penasta. Potem po žlicah dodajamo moko, vsako dobro vmešamo v masleno zmes, preden dodamo naslednjo. Na koncu v testo z leseno lopatko vmešamo še kosmiče. Na pekač naložimo kupčke v velikosti oreha in pečemo okoli 15 minut. Na otip morajo biti piškoti še malo mehki, saj se na zraku pe nekoliko osušijo. Pečene piškote ohladimo na rešetki.

​Za preliv topimo na majhne kose nalomljeno čokolado skupaj z maslom in žlico vroče vode. Če je zmes pregosta, dodamo še malo vode. Ohlajene piškote prelijemo s čokoladnim oblivom in okrasimo s polovicami orehov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta