(RECEPT) Sladica basbousa

Zora Štok Zora Štok
04.04.2021 04:25
Basbousa je sladica, značilna za dežele Magreba in Bližnjega vzhoda. V Grčiji in Turčiji jo poznajo pod imenom ravania, na Cipru kot šamali torto, v Libanonu kot nabouro.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Potrebujemo:

20 dag pšeničnega zdroba

10 dag sladkorja

10 dag kokosove moke

2 dl mleka

10 dag masla

7 dl vode

45 dag sladkorja

1 žlica vode iz pomarančnih cvetov (ali rožne vode)

Iz sladkorja in vode skuhamo sirup, v mlačnega dodamo vodo iz pomarančnih cvetov ali rožno vodo in pustimo, da se ohladi. Sirup lahko pripravimo tudi dan prej.

Pečico segrejemo na 200 stopinj. V skledi zmešamo zdrob, kokosove kosmiče in sladkor. Posebej stepemo mleko z maslom in med mešanjem dodamo suhe sestavine ter zamesimo gladko testo. Stresemo ga v namaščen pekač ali v pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 30 minut. Po želji lahko pred peko kolač potresemo z na lističe narezanimi mandlji.

Pečen kolač vzamemo iz pečice in ga še vročega prelijemo s sirupom ter pustimo, da se povsem ohladi. Po želji lahko vanj pred peko zarežemo kvadratast ali romboiden vzorec in ga potem prelivamo tako, da zalijemo tudi vse zareze. Kolač je še posebno dober, če ga pred postrežbo hranimo v hladilniku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta