(RECEPT) Solata Shiraz

Zora Štok Zora Štok
21.07.2024 03:25

Je zelo pogosta spremljevalka riževih jedi in gostih iranskih obar ali enolončnic, saj s svojo kislostjo in svežino ublaži močne okuse glavnih jedi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Solata Shiraz
Profimedia

2 srednje veliki sveži kumari

2 srednje velika mesnata paradižnika

1 srednje velika rdeča čebula

šopek koriandra

1 jušna žlica sesekljane sveže ali sušene mete

sok ene limete

sol, poper

3 žlice olivnega olja

 

Kumare in paradižnik umijemo pod tekočo vodo in dobro osušimo. Kumar ne olupimo. Prerežmo jih po dolgem in odstranimo semenje, potem jih narežemo na čisto majhne kocke. Paradižnik prav tako narežemo na majhne kocke, pred tem odstranimo semenje in tekočino. Čebulo tako kot kumare in paradižnik narežemo na mahne kocke. Sestavine damo v skledo. Koriander sesekljamo in ga stresemo na zelenjavo, dodamo meto in vse skupaj rahlo premešamo. Posebej zmešamo sok limete, olivno olje, sol in poper ter solato prelijemo, tik preden jo postrežemo. Tako bo solata ohranilo svežino in čvrstost sestavin. Preden solato prelijemo, jo hranimo vsaj uro ali dve v hladilniku.

Kot pove že ime, solata izvira iz mesta Shiraz na jugozahodu Irana. Je zelo pogosta spremljevalka riževih jedi in gostih iranskih obar ali enolončnic, saj s svojo kislostjo in svežino ublaži močne okuse glavnih jedi. Kot zanimivost dodajmo, da zbrani pri mizi običajno kar tekmujejo, komu bo pripadel sok, ki ostane na dnu sklede.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta