(RECEPT) Stročji fižol s paradižnikom

Z.Š.
08.09.2024 02:00

Fižolova jed je ena najbolj priljubljenih turških v poletnem času, pravijo ji taze fasulye.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Potrebujemo:

  • 40 dag stročjega fižola
  • 1 večja čebula
  • 3 srednje veliki mesnati paradižniki
  • sol, poper
  • 1 mala žlička sladkorja
  • 0,5 dl olivnega olja
  • sesekljan koriander

Stročji fižol dobro operemo, osušimo, odrežemo vrhove in vsakega narežemo na dva do tri dele. Čebulo drobno sesekljamo. Paradižnik narežemo na manjše kose, odstranimo semenje in tekočino.

V ponvi segrejemo olivno olje in dodamo sesekljano čebulo. Pražimo, dokler ne uplahne in začne rjaveti. Potem dodamo na kose narezan stročji fižol in ga na zmernem ognju pražimo nekaj minut, medtem nenehno mešamo. Dodamo še narezan paradižnik, sol, poper in sladkor, premešamo in potem dodamo toliko tople vode, da fižol ni popolnima pokrit. Na zmernem ognju ga kuhamo 20 minut oziroma dokler se ne zmehča. Po 15 minutah poskusimo, do kolikšne mere je fižol kuhan, in temu primerno podaljšamo čas kuhanja. Če tekočina med kuhanjem povre, dolijemo še malo vode. Tik pred koncem kuhanja preverimo, ali je jed dovolj slana, in po potrebi dodamo še malo soli ali popra. Ko jed umaknemo z ognja, jo pokapljamo z nekaj olivnega olja. Preden postrežemo, jo potresemo s sesekljanim koriandrom; če ga ne maramo, uporabimo peteršilj.

Tako pripravljen fižol je ena najbolj priljubljenih turških jedi v poletnem času (originalni naziv jedi je taze fasulye). Lahko jo pripravimo tudi z okro namesto stročjim fižolom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta