Sestavljena solata ali razstavljen suši? Polna skleda zdravja

Zora Štok
07.07.2024 02:30

Poke bowl je skleda polna zdravja. Ribe in sveža zelenjava so dobitna kombinacija, če bi poskusili nekaj novega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Losos s svojo živo barvo prispeva tudi k lepemu videzu jedi.
Profimedia

Poletje je pravi čas, da se vsaj tu in tam odmaknemo od običajnih jedi. Kuhanje in pečenje ter drugi načini toplotne obdelave sestavin za obrok nam v vročih dneh praviloma presedejo, kar pa ne pomeni, da bomo živeli le od solat. Vsaj tistih običajnih ne. Zato lahko poskusimo nekaj novega. Nekaj, kar se je po nekaterih lokalih v Sloveniji že po malem uveljavilo, zato ni razloga, da ne poskusimo tudi doma. Že zato, ker gre za zdrav, lahek obrok, ki istočasno nasiti in da našemu organizmu v poletnih vročih dneh vse, kar potrebuje. In niti spotili se ne bomo pri pripravi. Poke bowl. Skleda, polna zdravja. Pripravimo jo sproti ali dan prej in si potem damo duška.

Za skledo zdravja si omislimo sestavine, ki jih imamo najraje.
Profimedia

Začelo se je na Havajih

Po nekaterih virih so poke bowl sprva pripravljali na Havajih. Prvotna različica naj bi pripadala tamkajšnjim ribičem, ki so ostanke rib, predvsem glavo in rep, narezali in začinili ter si tako pripravili prigrizek. Poke v havajščini pomeni narezati na majhne koščke oziroma sestavine nasekljati, bowl pa vemo, da pomeni skleda. Torej skleda nečesa nasekljanega. Z uporabo tune (ahi) ali hobotnice (he'e) ter školjk za poke bowl so v 70. letih prejšnjega stoletja na Havajih sprožili trend, ki se je naprej začel širiti po ZDA, potem pa v začetku 21. stoletja še drugod po svetu. Kar je tudi razumljivo, saj vse večje težnje po uravnoteženi in zdravi prehrani kar kličejo po obrokih, kot je poke bowl. Le da namesto ribjih obrezkov uporabljajo ribje fileje (čvrste morske ribe, lososa, tudi postrv), ki jim dodajo morske alge, morsko travo in oreške ter različno zelenjavo, začinijo pa jo s sezamovim oljem, sojino omako, vasabijem in mlado čebulo, kar kaže na vpliv japonske in delno kitajske kuhinje. In seveda ne manjka riža. Sodobnejše različice poke bowla, prilagojene veganom, pa namesto ribe vsebujejo tofu. Skupna značilnost vseh poke bowlov zunaj Havajev je, da sestavine niso zmešane, ampak so dekorativno zložene druga ob drugi, medtem ko na Havajih njihov tradicionalni poke bowl postrežejo kot mešano solato, torej sestavine v skledi zmešajo.

Poke ali Budova skleda?

Ko se je izraz poke bowl začel širiti zunaj meja ZDA, so se poznavalci hitro vprašali, kaj neki pa je Buddha bowl (Budova skleda). Odgovor je preprost. Budisti so vegetarijanci, ki jedo ribe in tudi perutnino. A Budova skleda ne vsebuje ne rib ne piščanca, večinoma tudi riža ne. V njej so druge žitarice (kvinoja, bulgur na primer), stročnice (leča, čičerika), semena in druga zelenjava, pa ponekod tudi sladki krompir. Včasih seveda vsebuje Budova skleda tudi riž, a karkoli se znajde v njej, je prav tako nasitno kot poke bowl.

In še zanimivost. Ime Budova skleda ne izvira iz katere od držav, v katerih prevladuje budizem, pač pa iz Kanade. Tam so v nekem lokalu v Torontu leta 1990 prvič ponudili vegetarijanski obrok, pripravljen iz lepo razporejene zelenjave, stročnic in rjavega riža, a šele leta 2013 so ga poimenovali Budova skleda. Verjetno zaradi običaja budističnih menihov, ki so to povzeli po Budi, da s skledo v rokah hodijo po mestih in vaseh in jim ljudje v skledo dajejo hrano. Večinoma riž ali druge žitarice, stročnice, razna semena, oreške in zelenjavo. Kakorkoli že, naenkrat so se pojavile tri »sklede« - havajska poke s svežo ribo in morsko travo in algami, kanadska Budova skleda in nourish bowl kot mesna različica Budove sklede.

Tisti, ki jim je riba v poke bowlu odveč, jo lahko nadomestijo s tofujem.
Profimedia

Sestavljena ali razstavljena?

Malo za šalo malo za res bi lahko rekli, da je poke bowl pravzaprav umetelno aranžirana sestavljena solata. Ali razstavljen suši? Morda, če vsebuje vasabi in svežo ribo ter riž suši. Pravzaprav pa to sploh ni pomembno. Pomembno je, da je poke bowl skleda zdravja, z vsem, kar naše telo potrebuje: zdrave maščobe zaradi prisotnosti rib v obroku, beljakovine in ogljikove hidrate, vitamine in minerale, ribo ali tofu, svežo zelenjavo, stročnice in žitarice, oreške in semenje in še kakšen preliv za piko na i. Kaj naj si še zaželimo?

Avokado in losos sta priljubljeni sestavini v skledah polnih zdravja.
Profimedia

In seveda hitra priprava ter poljubna izbira sestavin. Ker poke bowl ni recept, ampak si izberemo tisto, kar imamo radi, kar nam je pri roki. Pomembno je le, da je narezano na enake koščke ali kolobarje, na rezine ali rezance, odvisno od sestavine. Redkvice, bučke, avokado, paradižnik, ananas, paprika vseh barv, ananas, paradižnik, rdeča čebula, natrgana solata, mlada špinača, rukola, meta, kumare, mango, tudi rdeča pesa pridejo v poštev. Beli ali črni sezam, sezamovo olje, sojina omaka, omaka s čilijem, majoneza z vasabijem, ribja omaka s čilijem za ljubitelje pikantnih okusov, rižev kis, sojina omaka s sokom limete so uporabni za preliv v skledi zdravja. Jasminov ali basmati riž s svojimi dolgimi zrni bosta vpila preliv in še dodatno prispevala k polnemu okusu vsega, kar je v skledi. Če kdo vztraja pri zdravi prehrani, naj namesto belega uporabi rjavi riž, sodobne različice poke bowla dopuščajo tudi kuskus in, kot že omenjeno, tudi kvinojo in bulgur. In ne pozabimo na koriander ali peteršilj, s katerim na koncu potresemo skledo, pa na pražen sezam. Sploh črni bo popestril videz.

Previdno z ribami

Če nismo prepričani, da je riba, ki jo nameravamo uporabiti za poke bowl, povsem sveža, uporabimo dimljeno (na primer dimljenega lososa) ali pa jo pred uporabo za solato mariniramo v mešanici sezamovega olja, limoninega soka in sojine omake. Vedno uporabimo čvrsto, mesnato ribo, kot je tuna, skuša, postrv, škarpena, poleg omenjenega lososa seveda. Ta je že zaradi svoje oranžne barve, tako kot tuna s svojo rdečo barvo, skorajda nepogrešljiva sestavina sklede zdravja.

Ko pripravljamo poke bowl, vedno na dno najprej damo riž. Riž bo tako zlahka vpil okuse preliva, in ko bomo druge sestavine zajemali s prepojenim rižem, nam bo mešanica okusov kar pobožala brbončice. Na riž potem lepo razporedimo druge sestavine. Že pred pripravo sklede zdravja poskrbimo, da uporabimo zelenjavo različnih, čim bolj živih barv. Zelene morske alge, bele rezine redkvice z rdečim robom, zelenkast avokado, rdeča paprika ali paradižnik, beli sojini kalčki, rdeča čebula in živobarvni koščki ribe bodo pričarali pašo ne le za usta, pač pa najprej za oči. Saj, najprej začnemo jesti z očmi, kajne?

Poke bowl s tuno
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta