(RECEPT) Ukrajinski beli boršč

Zora Štok Zora Štok
13.03.2022 04:25

Beli boršč je jed, značilna predvsem za del Ukrajine, ki meji na Poljsko. Na Poljskem pripravljajo podoben boršč, le da jedi dodajo še trdo kuhana jajca, narezana na večje kose.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

80 dag suhe prekajene klobase

4 srednje veliki pori

1 kg krompirja

5 listov lovorja

1 velika čebula

6 strokov česna

25 dag masla

sol, poper

2 dl polnomastne kisle smetane

1 šopek kopra

1 večji kos kruha, brez skorje

Klobase narežemo na pet do osem centimetrov velike kose, jih damo v posodo s hladno vodo, dodamo lovor in pustimo, da voda zavre. Potem temperaturo znižamo in kuhamo klobase še 20 minut, vzamemo jih iz vode in shranimo na toplem, vodo pa prihranimo. Por prerežemo po dolgem in ga operemo, potem ga narežemo na en centimeter široke trakove. Krompir olupimo in narežemo na okoli dva centimetra velike kocke, na kocke narežemo tudi kruh. V posodi razpustimo polovico masla in prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo narezan česen in ščepec soli ter pražimo na zmerni temperaturi, da čebula postekleni in nekoliko uplahne. Potem dodamo drugo polovico masla, narezan por in še malo soli ter pražimo, da se por nekoliko zmehča, nato dodamo polovico vode, v kateri so se kuhale klobase in kocke kruha, ter na zmernem ognju kuhamo okoli deset minut. V tem času klobase po dolgem prerežemo na pol, dva kosa damo v juho, preostale pa narežemo na tanke polmesece. Iz juhe s penovko poberemo zmehčane kose kruha in odlijemo zajemalko tekočine ter shranimo. V juho s klobaso dodamo kocke krompirja, solimo in popramo ter kuhamo, da se krompir zmehča. Kose zmehčanega kruha skupaj s tekočino spasiramo in damo nazaj v juho, istočasno dodamo narezano klobaso. Ko je krompir kuhan, kislo smetano zmešamo z malo juhe in jo vlijemo nazaj v posodo, dodamo še sesekljan koprc in beli boršč še vroč postrežemo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta