Rojeva se drugi Oto: Müri je mouš, f tolmuni doma, če dober si človik, srečo ti da

12.09.2021 02:30
Film, ki ga je v živo videlo več kot deset tisoč gledalcev in na spletu še vsaj dvakrat toliko, dobiva nadaljevanje. "Oto 2 bo zmontiran do konca leta," je napovedal režiser Vasja Rovšnik.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oto 2, radgonski film Foto: Vasja Rovšnik
Vasja Rovšnik

V Radgoni so pred tremi leti posneli celovečerni film, ki je naletel na odličen odziv. "Bilo je več kot 80 projekcij, na dvorišču radgonskega in negovskega gradu, si ga je ogledalo po 500 ljudi, ob Trojiškem jezeru, v Benediktu vsakič tudi skoraj toliko, za prikazovanje so nas klicali iz mnogih krajev v Pomurju in v Slovenskih goricah. Posebej Gornjo Radgono in okolico je hitro zajela otomanija, ljudje so menili, da si morajo domači film z domačimi igralci ogledati, mnogi celo večkrat, večina ga je sprejela zelo čustveno." Ogledalo si ga je več kot deset tisoč gledalcev, prek spleta še dvakrat toliko," je povedal Vasja Rovšnik, režiser in scenarist žanrsko raznolikega filma o dobrodušnem posebnežu, ki je po Radgoni opravljal priložnostna dela, da bi si kupil poltovornjak in začel svoj biznis.

Rovšnik snema filme od leta 2010, Oto je njegov četrti celovečerec in večina igralcev, ki igra v njem, je bila že v filmih Opel B Kadett 72, Kolesarji v temi, Kolega. Tudi v njegovih kratkih filmih so se kalili in v filmih njegovih radgonskih someščanov Boštjana Sovca in Tomaža Hojnika. "Vse dobro poznam in oni mene, tako je bilo lažje izgrajevati like in delati na terenu." Tudi na snemanju drugega celovečerca o Otu, ki ga prav v tem času zaključujejo, tako vsak ve, kaj mora početi. "Ostalo je še nekaj snemalnih dni, v naslednjih mesecih sledi montaža, čeprav sem večino posnetega sproti zmontiral, bo še veliko dela in bo film dokončan predvidoma do konca leta. Vprašanje je, ali ga bomo zaradi razmer, v katerih živimo, takrat lahko tudi predstavili. Bolj verjetno je, da bo premiera spomladi. Ampak pustimo se presenetiti."

Da bo prvi Oto imel nadaljevanje, se je pokazalo kmalu po predvajanjih, Rovšnika in igralce so gledalci spraševali in nagovarjali k temu. "Ljudje so se pogovarjali o filmu, uporabljali citate v pogovorih, zaživel je, naše mesto je povezal. Marsikatera fraza iz prvega dela filma je lokalno ponarodela. Ena takšnih je 'edino če nej'. Tako je radgonski raper in ponos Leopold I. tudi naslovil svoj glasbeni hit, popevko tedna na Valu 202. Trudim se, da v vsak film vključim lokalne fraze in šale. V ekipi imam za to kar nekaj mojstrov, Jurija, Sama in druge. Snemamo v narečju in sem mnenja, da bo nekoč uporaba teh fraz imela neko jezikoslovno vrednost. Na splošno preveč zapostavljamo narečja, tudi v šolstvu. In pri tem imata glasba in film kot medija morda prednost pred pisano besedo."

Scenarij vedno piše tako, da, kot reče, dopušča prostor za kakšen ovinek v zgodbi. "Tako se je tudi že zgodilo, da smo na snemanju kakšen dialog spremenili in je bil potem za zgodbo pomemben. Zgodba se piše in gnete po navadi v zimskih mesecih, pred padcem prve klape. Veliko dialogov napišem ali sfriziram nekaj dni pred snemanjem, pred snemanjem si z igralci vzamemo dovolj časa, da zadevo zvadimo, predebatiramo, izpilimo."

Na čelu skupine naturščikov so tudi v drugem Otu Iztok Horvat, Jurij Husar in Boris Jaušovec. V filmu ima pomembno vlogo tudi Rovšnikova srednja hči Ava, starejša hčerka Ela je njegova pomočnica. "Posebej lepa izkušnja je delati s svojimi otroki," reče režiser. "Profesionalnemu igralcu Ludviku Bagariju, ki je igral v prvem filmu, se je tokrat pridružil stanovski kolega in človek z velikim č, Gojmir Lešnjak - Gojc, pojavi se tudi legendarni Vlado Kreslin. Vsi trije s sodelovanjem podpirajo underground film, kar tudi Oto 2 zagotovo bo. Zato sem jim izredno hvaležen. Moram reči da je velik privilegij delati z velikani slovenske igralske in glasbene scene." Pri Lešnjaku so bili lani doma na Krasu in se dogovorili. "Resnično prijeten človek z velikim srcem, kar velja tudi za njegovo Zvonko. V nobenem trenutku naturščikov ni dojemal kot igralsko sebi neenakih."

​Napovednik za novi film o Otu, ki je v prejšnjem našel srečo in sreča njega, že kroži po spletu. Po njem sodeč, bo film dinamičen, smešen in žalosten. "Ne bi izdal vsebine, povedal bom le frazo, ki jo v tem filmu uporabljamo: 'V Müri je mouš, f tolmuni doma, če dober si človik, srečo ti da.'"

​Večino denarja za stroške so tudi tokrat zbrali s pomočjo sponzorjev in donatorjev. "Občina je denarno pomagala prek vsakoletnega razpisa kulturnih društev, od države nismo dobili nič in ne zahtevamo nič," reče Vasja Rovšnik, upajoč, da bodo splošne razmere omogočale normalnost. "Zdržimo, Slovenci, prišli bodo boljši časi. Zdravstveno in tudi drugače. Slabše, kot je doseči dno, ne more biti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta