Šaljivci v NK Maribor

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
07.04.2019 01:24

Res je, da ni res.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Včasih je bil časopis resna stvar, prinašalec tehtnih, kritičnih in pomembnih vesti in člankov. In bralci so mu, novinarju, zaupali - ne glede na lastnika in obstoječi družbeni red. Ne rečem, da je bilo tudi pred 30 leti vse zapisano čista vrhovna resnica. Ker novinar niti ne piše zato, da bi podajal vso pamet tega sveta in vesolja, ampak je njegova prvenstvena funkcija, da ljudem (bralcem) širi obzorja z objavo podatkov in predstav, s premišljeno sintezo in analizo dogodkov, dejanj, izjav, rezultatov. Bralec naj se sam odloči, ali je zadeva črna ali bela ali črno-bela ali siva. Osnova za takšno bralčevo odločitev je (bil) strokoven članek.
Z odmiranjem časopisa oziroma manjšanjem njegove naklade se je novičarstvo preusmerilo na internetni medij - tam vsi pišejo o vsem in vsak ve več od drugega. Pamet na internetu je neskončna kategorija, enako je s sovražnimi komentarji. Če bi pametni telefoni in računalniški ekrani lahko pljuvali vso to bedo, ki se razrašča kot rakasta tvorba, bi vsi, ki zdaj tipkate in tipate po elektronskih napravah, nujno potrebovali dežnik ali zaščitno masko. Internet, z vsemi družbenimi omrežji vred, omogoča nebrzdano množenje lažnih novic (fake news), s katerimi nas "targetirajo". Ni ga junaka, ki ga ne bi zmedli naslovi, ki vabijo h klikom. Ko odpreš to "neverjetno, šokantno, izjemno, fenomenalno, absolutno nemogoče" vest, se sleherni dan počutiš, kot da gre za prvoaprilsko potegavščino.
Tako je letošnji prvi april ob pomoči bolj in manj umnih proizvajalcev novic izzvenel v prazno, kot so prazni naslovi večine današnjih informacij. Bolj ko so nas trudili potegniti za nos, bolj vsakdanje (razočarano) smo se počutili. Iskati prvoaprilsko potegavščino med razburkanim morjem pristnih laži, ni ne zabavno ne produktivno. Nazadnje se je kot največja prvoaprilska potegavščina valjala zamenjava trenerja Milaniča. Edino, kar je bilo smešno pri tej (ne)zamenjavi, je to, da tudi v NK Maribor prvega aprila niso prav vedeli, ali se Zahovič šali ali ne. Takšne so bistvene novice za odjemalce 21. stoletja. Bolj odbito, bolj zabito (klikano). Drži kot pribito.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta