(SAMOGOVOR) Ukinimo "sanjske" ženske

10.10.2021 04:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Na Instagramu spremljam nekatere ženske, ki so nastopile v šovu Sanjski moški. Njihov tipični teden poteka takole: v ponedeljek, torek in sredo v svojih objavah napovedujejo, da morajo sledilcem sporočiti nekaj velikega. Z napovedmi vzbujajo zanimanje in radovednost, zato novice nestrpno pričakujemo. V četrtek ali petek pred kamero prikorakajo s povečanimi ustnicami in polnili v predelu lic. Ob tem povedo, da so si pomlajevanja želele že "veliko časa" (po moji oceni so v povprečju stare 25 let, zato je to smešno že samo po sebi) in da se s polnili, ki obrazu vlivajo "simetrijo", počutijo neprimerljivo lepše (ponovno zanemarimo dejstvo, da se je njihovo telo do polnosti razvilo šele pred kratkim).

Žal se proces ne ustavi na tej točki. Nadaljujejo, da jih lahko sledilci o posegu – ker so ga dale skozi so seveda poznavalke – povprašajo karkoli. Ljudi nato zanima, koliko mililitrov polnila si je posameznica vbrizgala, ali poseg boli, koliko stane posvet in podobno. Ker je vprašanj bojda toliko, da jih same več ne obvladujejo, čez nekaj dni pred kamero privlečejo še enega ključnega protagonista – zdravnika (navadno moškega!), ki je poseg opravil. On v krsto naravnega telesa zabije zadnji žebelj; poudari namreč, da pri tovrstnih "izboljšavah" ne gre za nič velikega, da strokovnjaki ne pretiravajo in da so polnila primerna za malodane vsakega.

Za odkrito razpravo o "nagradah", ki jih lepotni kirurgi nudijo v zameno za promocijo pred veliko bazo sledilcev, sanjske ženske –katerih koža je na tej točki gladka kot zlikan prt – ne izgubljajo besed. Ker v posege eksplicitno ne silijo, prikrita promocija očitno ni problematična. Kljub temu pa ima, predvsem zaradi pretveze iskrenosti, ki izzove čustva, odločilne posledice. Pritiski na žensko telo, češ da mora biti takšno in drugačno, so obstajali zmerom – od diet, ki so vodile v izgubo kilogramov in smrtnice spreminjale v približke profesionalk na modni brvi, smo se sčasoma pomaknili k pilatesu in jogi, ki nas delata krepke in gibljive. Če so omenjeni pristopi v zmernih odmerkih (prepogoste odklone za zdaj pustimo ob strani!) žensko telo ohranjali zdravo, je preobražanje v zadnjih letih prečkalo vse meje, z vzponom družbenih omrežij, kakršna sta Instagram in Tiktok, pa postaja zaskrbljujoče tudi trženje, ki modificiranje ženskega telesa preoblači v nekaj "etičnega"; v nekaj, kar človeku pomaga odkriti "najboljšo verzijo sebe". Na slovenskem prizorišču se posameznike, ki aktivno gonijo kolesje lepotnih posegov, javno predstavlja kot "samosvoje", "markantne" in nasploh nadpovprečno privlačne. "Sanjske ženske" (naj gre za posameznice iz slovenskega resničnostnega šova ali širše), jih oglašujejo (predvsem) za profit, ob tem pa blebetajo, da lahko tak korak življenje spremeni na bolje in da si spremembe celo zaslužimo! To je čustvena manipulacija v najbolj perverzni obliki.

Omenjeni proces producira žrtve na več ravneh. Prva in izvorna je že oglaševalka, ki se je pod pritiskom javnosti – ne pozabimo, da je njena slava prišla nenadno in čez noč – uklonila in si dala popraviti tisto, na kar so jo v komentarjih opozarjali sledilci ("saj si lepa, a tvoje ustnice so zares tanke"). Nezanemarljivo je, da je obenem dedinja vseh "zvezdnic", ki so pod žaromet prišle pred njo in postavile nemogoče standarde. Je pa v tem primeru taista oseba tudi krvnik za osebe, ki jo spremljajo; za tiste, ki si za tak poseg, ker s kirurgi poslovno ne sodelujejo, od plače trgajo mesece in mesece. Ženske pri tem finančno venijo, prilivov pa ni. Pričakovanja družbe jih izčrpavajo. Razumljivo je, da morajo služiti tudi tako imenovane "spletne vplivnice", vendar je v opisanem ciklu izsesavanje gledalcev neprimerljivo večje. 

Nadzorovanje promocije takih posegov bi morali zaostriti do skrajnosti. Poglejte denimo naslednjo izjavo, ki jo je v okviru oglasnega besedila v enem od slovenskih medijev dala lepotna kirurginja: 

"Vsaka ženska, ki da nekaj nase in na svojo zunanjost ter obiskuje frizerje in kozmetičarke, slej ko prej zavije tudi k estetskemu kirurgu vsaj na minimalno invazivne tretmaje. Ti nas ohranjajo sveže, spočite in mladostne, brez pretiranega ali izumetničenega izgleda, kar je pri vsem skupaj najpomembnejše."

Ste opazili, kaj se nam dogaja? Ste opazili, da ženskam ustvarjajo enake nosove in da so taki nosovi najlepši zgolj zato, ker se jih v ordinacijah dela kot po tekočem traku, ker gre torej za tisto, kar je na očeh javnosti in kar je za "popolno" obveljalo zaradi pogostosti, ne pa zaradi kakovosti? "Zaštancali" so nas po popolnoma enakem principu! Našim zanamkam bo treba dokazati, da je še vedno smiselno dihati z nosom, ki ti je prirojen. Ženske smo postavljene pred težko nalogo. Če smo se pripravljene boriti, je pred nami krvava fronta. Se bomo uprle?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta