Še pomnite? Tako smo živeli pred 40 leti

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
24.11.2019 07:04

Učno-muzejsko stanovanje v Ormožu ponuja občutek vrnitve v preteklost, v 70. in 80. leta prejšnjega stoletja. A ni zaprašen muzej, je živ prostor dobrega počutja, prostor za druženje in pogovor, prebuja tiste vrste nostalgijo, ki prižiga iskre v očeh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cpu

Poglej to, prav takšno skodelico smo imeli, rdečo z belimi pikami. In takšne škatle za moko in sladkor. In prav takšno sobo. Se spomniš tapet s temi groznimi velikimi vzorci? Poglej, telefon pa lesen teniški lopar ... Abc keksi, piškoti Paris in bonboni Bronhi. In prav takšne prtičke s križci smo vezli, v šoli smo se učili ... Ja, tako je bilo, tako smo živeli," odmeva po učno-muzejskem stanovanju v Centru ponovne uporabe v Ormožu, kjer so v življenje obudili stanovanje iz 70. in 80. let prejšnjega stoletja.

Tako je bil opremljen povprečen slovenski dom v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja.
CPU

Galerija paradnih blagovnih znamk

"Želeli smo doseči občutek vrnitve v preteklost, zato smo stanovanje opremili tako, kot je bil opremljen povprečen slovenski dom v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Dodali smo tudi detajle, kot so zavese, tapete, suvenirji, knjige, stojala za rože in druge podrobnosti, brez katerih si tipičnega gospodinjstva iz tistega časa ne gre predstavljati. Predmete smo nabavili v okviru mreže sedmih enot Centra ponovne uporabe. Za nekaj stvari smo posebej zaprosili, čeprav so bile večinoma v slabem stanju, a smo jih obnovili in jim dali novo življenje. Zlasti težko je bilo dobiti tapete z značilnimi velikimi vzorci, takšnih danes ne izdeluje nihče več."

Zlasti težko je bilo dobiti tapete z značilnimi velikimi vzorci, takšnih danes ne izdeluje nihče več.
CPU
Generacije so odraščale ob znameniti Marlesovi oranžni kuhinji.
CPU

Z nostalgijo proti osamljenosti

Stanovanje ni muzej, ki si ga obiskovalci lahko samo ogledajo, ampak je stanovanjska enota v uporabi, v njej potekajo aktivnosti Centra ponovne uporabe, tam pa se zbirajo tudi zunanji obiskovalci. "Želimo narediti korak v smeri obujanja medsebojnih odnosov in komunikacije med ljudmi, ki je bila tako zelo značilna za čas, v katerega nas popelje obisk nostalgičnega stanovanja v Ormožu," pravi Marinka Vovk.

Telefonirali smo "po žici" in zbirali značke.
CPU
Predmeti in izdelki, ki spominjajo na otroštvo
CPU

Prostor za druženje in pogovor

Učno-muzejsko stanovanje tako obiskovalcem ne ponuja samo okolja, v katerem se dobro počutijo, in predmetov, ki jih prepoznajo, ampak predvsem možnost za druženje in pogovor. Saj se danes sploh več ne pogovarjamo, tudi če smo v družbi, vsak bulji v svoj zaslon. Izginjajo tudi prostori, v katerih so se ljudje srečevali. Po večjih in manjših krajih zapirajo pošte in banke, trgovine so postale centri brez duše, v katerih se ljudje izgubljajo med preštevilnimi izdelki, nakupljeno pa blagajničarka brezizrazno poskenira in nestrpno porine naprej ... "Kaj bi dala, da bi lahko šla kupovat v manjšo trgovino, kjer mi bo postregla trgovka, s katero se lahko pogovarjam, mi pogosto potožijo," pravi Marinka Vovk.

Preteklost je tudi naša sedanjost in prihodnost.
CPU
Ponovna uporaba je pomembnejša od recikliranja, saj prepreči odpadek.
CPU
Šele ko si sam skuhaš kavo, znaš ceniti vloženo delo.
CPU
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta