Sedem minut, ki vas bodo še bolj zbližale s psom

Katere so preproste aktivnosti, ki lahko spodbudno vplivajo na razpoloženje lastnikov in obenem razveselijo pse.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ondra, a Belgian shepherd malinois seen with her owner during a Utility Dog Obedience training in Almazán, north of Spain.
Ondra won the ODU Spanish Championship in 2019.
Utility Dog Obedience training in Almazán, Spain - 24 May 2021,Image: 613185189, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Profimedia Foto: Profimedia
Profimedia

Lastniki psov se zagotovo že zavedajo, da je druženje z domačimi živalmi lahko eden najlepših delov dneva, zlasti med ustavitvijo javnega življenja zaradi covida-19. Za milijone ljudi, ki živijo v državah, kjer zaradi ukrepov za preprečevanje pandemije veljajo omejitve gibanja, je sprehajanje psa koristno tako za lastnika kot za štirinožnega prijatelja. Skupaj s kolegi pa smo opravili raziskavo, s katero smo odkrili še tri aktivnosti, ki lahko spodbudno vplivajo na razpoloženje lastnikov in obenem razveselijo pse.

Meditiranje s psom

Naša študija je pokazala, da lahko čuječnost pri božanju pasje dlake in osredotočenost na toploto, ki jo psi oddajajo, prispevata k boljšemu počutju. Pri tej obliki meditacije so sodelujoči poslušali posnetek, na katerem so prejeli navodila o tem, kako usmeriti pozornost na zaznavo in čutila, predvsem na dotik, zato da so se lahko bolje osredotočili na dano dejavnost.

Lastniki psov, ki so to počeli enkrat tedensko približno sedem minut, so poročali, da so se počutili bolj sproščene in pomirjene in da so v tej aktivnosti uživali, čutili okrepljeno povezavo s svojimi ljubljenčki in so se lažje osredinili na sedanjost. Številni udeleženci raziskave so dejali tudi, da so v teh pozitivnih učinkih uživali še nekaj minut ali celo ur kasneje.

Iz stanovanja nas požene v naravo. Foto: Profimedia
Profimedia

Če želite tudi sami meditirati s psom, najprej poiščite prostor v domu, kjer vas ne bo nič zmotilo, in izklopite mobilnik. Nato se udobno usedite na tla. Po želji si lahko pomagate z blazino, vzglavnikom ali odejo. K sebi pokličite psa, tako da se usede poleg vas ali v vaše naročje.

Nanj položite eno ali obe roki in sedite s pokončno držo. Sprva poskusite le zapreti oči in nekajkrat globoko vdihniti ter izdihniti. Zavedajte se tega, kakšen občutek ima kožuh v stiku z vašo roko in konicami prstov. Poskusite v ospredju pozornosti ohraniti to zavedanje, če pa opazite, da vam misli uhajajo, jih nežno vrnite na občutek dotikanja pasje dlake. Meditirajte vsaj sedem minut.

Čeprav nismo izrecno merili, kako so takšne vaje čuječnosti vplivale na pse, predvidevamo, da cenijo takšno bližnje, pomirjajoče druženje z gospodarjem.

Igranje skrivalnic

Kaj bomo počeli danes? Foto: Aljoša Stojič
Aljoša Stojič

Pogovarjanje s psom

Če želite še bolj poglobiti povezavo s pasjim prijateljem, se mu posvetite na nežen in zbran način, bodisi tako, da ga sedem minut čohate po trebuščku, bodisi se z njim sedem minut osredotočeno pogovarjate. Od vseh aktivnosti, ki smo jih preverjali v sklopu raziskave, sta bili ti dve najbolj učinkoviti.

Nekaterim sodelujočim je bilo pogovarjanje s psom neprijetno, toda v starejši študiji so bili vsi udeleženci navdušeni nad rezultatom. Za ljudi, ki živijo sami, je lahko pogovarjanje s psom na glas namreč zelo koristno, zlasti v času zaprtja zaradi pandemije.

Lastniki psov so se posledično počutili bolj sproščene in umirjene, podobno kot tisti, ki so vadili čuječnost. Takšno posvečanje psu poveča izločanje snovi, povezanih s sproščanjem (recimo oksitocina) in nagrajevanjem (na primer dopamina) tako pri gospodarju kot pri domači živali.

~

Jessica Oliva je predavateljica psihologije na James Cook University.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta