Serija Prijatelji: Tisti, ki je končno uspel pobegniti Rossu

Saša Britovšek Saša Britovšek
15.03.2020 05:00

Minila so leta zanikanja, izogibanja vprašanjem, dvomljivih odgovorov in skrivalnic. Konec februarja je televizijska hiša HBO razveselila z ekskluzivno novico, oboževalce serije Prijatelji pa spravila v evforijo: "Prijatelji se bodo vrnili v enkratni specialni oddaji na HBO Max, ki bo na sporedu maja 2020."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prijatelji Chandler Bing, Phoebe Buffay, Ross Geller, Monica Geller Bing, Joey Tribbiani in Rachel Green v svoji zadnji, deseti sezoni.
Reuters

Katerega maja bo svet prikovan pred TV-zaslone, še ni znano. A v legendarnem studiu Stage 24 Warner Bros, kjer se je deset let snemala ena najpopularnejših serij vseh časov, bodo oddajo ustvarili scenarista David Crane in Martha Kauffman skupaj z igralci Jennifer Aniston, Courteney Cox, Liso Kudrow, Mattom LeBlancom, Matthewjem Perryjem in Davidom Schwimmerjem. Med septembrom 1994 in majem 2004 je bilo predvajanih 236 epizod Prijateljev v desetih sezonah. Zadnji del z naslovom Tisti, ki rečejo adijo si je ogledalo 54 milijonov gledalcev, ki so spremljali praznjenje Monicinega stanovanja, prihod dvojčkov, spet objeta Rachel in Rossa ... Bodo maja dobili odgovor, kaj se bo izcimilo iz njune romance? In konec koncev, kam je življenje popeljalo ostalo četverico?!

Dogaja se

​Prvo iskrico, ki je najavila majski TV-spektakel, je že sredi januarja, presenetljivo, prižgal Schwimmer, ki doslej kolegov iz Prijateljev ni veliko omenjal. Pravzaprav je veljal za tistega, ki je za ponovno združitev zvezdnikov najmanj zainteresiran. V intervjuju ob prihodu svoje serije, prve humoristične po Prijateljih, kjer igra ameriškega vohuna, pa je zdaj pomenljivo omenil, da bi bila za delo vohunke najprimernejša Phoebe, saj nikoli ne veš, kdaj laže in kdaj govori resnico. Pa še sestro dvojčico ima, s katero lahko zamenja osebnost. Takrat so številni, ki poznajo ozadje serije, zastrigli z ušesi, saj bi menda Schwimmer ne omenjal kolegice iz Prijateljev, če zato ne bi imel res dobrega razloga.
Potem pa se je februarja začela velika propagandna akcija neposredno iz prve vrste. "Dogaja se," je sporočil Matthew Perry na svojem družabnem profilu Instagram. "Dogaja se," je ponovila tudi Lisa Kudrow. Z enako fotografijo in zapisom so se jima pridružili še Jennifer, David in Courteney. Matt LeBlanc je očitno želel biti malce samosvoj in je objavil sliko neke druge znane televizijske zasedbe, a enak zapis: Dogaja se.

David Schwimmer in Nick Mohammed v novi britanski komični seriji Intelligence.
Profimedia

Kdo je uspel pobegniti in kdo ni

Televizijski velikan HBO je tako naredil to, za kar so se petnajst let trudili producenti največjih televizijskih hiš. Prepričati vse osrednje protagoniste, da se vrnejo (četudi le za kratek čas) v neke druge čase, da skupaj sedejo na znamenito oranžno zofo. Tudi scenarista Crane in Kauffmanova sta še pred nekaj meseci na vprašanje o vrnitvi najljubših ameriških prijateljev odgovarjala, da bi "sedanji" odnosi med Rachel, Monico, Phoebe, Rossom, Joeyem in Chandlerjem ljubitelje serije razočarali. "To bi bili ljudje v ne preveč atraktivnih letih, s katerimi bi se gledalci težko poistovetili. Njihove življenjske okoliščine pa čisto mogoče ne bi bile primerne za tako duhovite besedne igre, kot bi jih gledalci pričakovali," sta pojasnjevala.

Serija Feet the Beast je imela le eno sezono.
Profimedia
Matthew Perry in Matt LeBlanc
Profimedia

Večni Ross Geller

... alter ego Davida Schwimmerja. Prav tako so verjetno razmišljali tudi hollywoodski producenti, ki za "večnega Rossa" niso več našli primerne vloge. Inteligentni in simpatično zmeden paleontolog ga je ožigosal do te mere, da mu je (skoraj) uničil blestečo hollywoodsko kariero. Vseeno obstaja kar nekaj različnih razlag oziroma teorij, zakaj je bilo življenje po Prijateljih le še senca njegovega uspeha. Davida Schwimmerja je slava obremenjevala. Menda se je želel skriti pred ljudmi, se spraševal, kako bo ob toliki pozornosti sploh še lahko delal, ko pa je neprestano na očeh javnosti. Rešitev je videl v možnosti, da se za nekaj časa premakne na drugo stran kamere in se preizkusi kot režiser. Vloga, v kateri se ni najbolje izkazal in je režiral le nekaj epizod kolegove serije Joey. Tudi v gledališču, kamor se je nato umaknil pred televizijo, včasih ni mogel pobegniti Rossu. "Ljudje so hodili v gledališče, da bi videli Rossa," je povedal novinarjem. Celo gledališki kritiki so pisali o tem, da v njegovi igri prepoznajo Monicinega brata s televizije.

Jennifer Aniston, David Schwimmer in Lisa Kudrow na podelitvi nagrad People's Choice Awards leta 2001
Reuters

Od natakarja na kotalkah do Nasinega agenta

Rojen v New Yorku, odraščal v Los Angelesu. Velik del življenja je preživel tudi v Chicagu, kjer je nekoč, tako kot kot veliko danes slavnih igralcev, opravljal zanimiva dela, medtem ko je "čakal", da se mu uresniči želja o igralski karieri. "Sedem let sem bil natakar na kotalkah," je pripovedoval o svoji neobičajni izkušnji, ko je v čikaški restavraciji stregel gostom na vrtu. "Ni bilo veliko denarja, še slabše so bile napitnine. A je bilo zabavno! Včasih se mi je posrečilo, da sem tudi kaj odigral. Največkrat otrokom, ki sem jih zabaval, da so starši lahko v miru pojedli." Spomini, ki jih je pred kratkim opisoval v BBC-jevi pogovorni oddaji The Graham Norton Show in ob tem šokiral navdušenega igralskega kolega Marka Ruffala, ki je v TV-šovu po naključju sedel ob njem: "Kaj?! Tudi jaz sem to počel v tej isti restavraciji!"

David Schwimmer lani v Londonu na podelitvi nagrad British Academy Television Awards
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta