Širjenje mikrobov: Razkužiti si roke ni tako preprosto

Reuters
09.02.2020 03:05

Zdravstveni delavci morda niso dovolj temeljiti pri razkuževanju rok, ugotavlja nedavno objavljena ameriška študija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia
Če so roke umazane, bi jih morali najprej umiti z milom in vodo, šele nato pa uporabiti gel za razkuževanje.
Profimedia

Nedavno objavljena študija je pokazala, da zdravstveni delavci morda niso dovolj temeljiti pri razkuževanju rok oziroma se razkužilo na njihovih rokah ne suši dovolj dolgo, da bi dosegli najboljšo zaščito proti širjenju mikrobov. Raziskovalci so z laboratorijskim testiranjem na devetih prostovoljcih ugotavljali, kako dolgo se mora na rokah sušiti razkužilo na osnovi alkohola. Na testiranju so se kapljice razkužila, velike 0,75, 1,5, 2,25 in tri mililitre, v manjši količini sušile 20 do 30 sekund, kar je časovni okvir, ki ga za optimalno učinkovanje razkužila priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), a nobeno od razkužil se ni posušilo tako hitro, če je bila naenkrat uporabljena večja količina.
"Ljudje, ki imajo večje roke, morajo uporabiti nekoliko več razkužila in ta študija dokazuje, da količina, ki jo dozirajo običajni razpršilniki, ni idealna," je pojasnila Elaine Larson, profesorica na šoli za zdravstveno nego Univerze Columbia v New Yorku. V raziskavi so namreč prostovoljci potrebovali 2,25 mililitra razkužila, včasih še več, da so si lahko z njim dobro razkužili roke.
Razkužilo v gelu se suši hitreje - trije mililitri gela se posušijo v 37 sekundah, medtem ko se enaka količina razkužila v peni v povprečju suši 57 sekund. V obeh primerih pa ta čas presega časovni okvir, ki ga priporoča WHO.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta