Slastno iz ene posode: Od enolončnic do špagetov

Zora Štok Zora Štok
06.11.2022 05:00

Niso samo jedi na žlico tiste, ki jih lahko pripravimo v eni posodi. In ta ni samo lonec, pač pa jih je veliko več, tudi pekač je ne nazadnje samo ena posoda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V loncih, tudi emajliranih, se okusi lepo povežejo.
Profimedia

Lonci iz različnih materialov (inoks, litoželezni, emajlirani) ter različnih oblik in velikosti, ponve, prav tako iz različnih materialov, še posebej so priljubljene tiste s prevlekami proti prijemanju hrane, lonci na visok pritisk (včasih smo jim rekli ekonom lonci), vedno bolj priljubljeni slow cookerji, pekači iz različnih materialov, vok, vse mogoče glinene posode s pokrovom ali brez ... Vse to so pripomočki, v katerih lahko brez dodatne posode pripravimo različne okusne jedi. Praktičnost torej, ki prihrani kar precej dela v kuhinji, saj bodo razen ene posode umazani le še deska za rezanje sestavin, nož in kuhalnica. Pa morda kakšna skodelica, v kateri bomo shranili pripravljene sestavine. In še eno prednost ima priprava jedi v eni posodi - ko se jed kuha, lahko postorimo kaj drugega ali pa si privoščimo malo počitka.

Za dušo in telo

Jesen, ki je naravo že obarvala v tople rjave tone, je tudi čas, ko začnemo pripravljati jedi, ki malce ogrejejo dušo in telo. Da se pripravimo na zimo. In jedi iz ene posode so kot nalašč za to. Ne samo enolončnice, golaž ali paprikaš, pasulj, jota in ričet, na katere najbolj pogosto pomislimo, ko gre za pripravo jedi v eni posodi. Tudi jedi, ki jih ne jemo z žlico, ampak zanje potrebujemo nož in vilice, lahko pripravljamo v eni posodi. V ponvi, pekaču, loncu na visok pritisk, v slow cookerju. Pekač je še posebej pripraven, saj v njem pripravimo skupaj glavno jed in prilogo. Pazimo le na vrstni red dodajanja sestavin, da te zaradi predolgega časa v družbi mesa ne razpadejo v brezoblično zmes, ki bi pokvarila tako videz kot okus jedi.

Tudi špageti

Na zgražanje pravovernih ljubiteljev testenin se je v minulih nekaj letih po spletu razširil recept celo za pripravo testenin v omaki v eni posodi. Kaj je lahko bolj grešnega kot kuhanje špagetov ali drugih testenin skupaj z omako in še kakšno sestavino istočasno in v eni posodi? A pristašev tega načina priprave testenin je veliko, prisegajo, da je okus enkraten, in se ne ozirajo na tiste, ki prisegajo na tradicionalen način priprave testenin - te skuhati posebej, potem pa jih združiti z omako, kakršnakoli ta že je.

Osnovni recept za špagete (uporabimo lahko tudi linguine, dolge in tanke ploščate testenine) iz ene posode terja manj kot pol ure za pripravo in kuhanje. V večjo in globoko ponev damo 40 dag testenin, 40 dag narezanega paradižnika, eno drobno narezano čebulo, štiri stroke sesekljanega česna, pol čajne žličke kosmičev rdeče suhe paprike, dve vejici bazilike, dve jušni žlici olivnega olja in 6 dl vode. Ko voda zavre, dodamo sol in malo popra, med kuhanjem vse skupaj s kuhinjskimi prijemalkami večkrat premešamo. Ko so testenine ravno prav kuhane in voda povre, jed okrasimo z listi bazilike in postrežemo z malo olivnega olja in naribanim parmezanom. O okusih se ne razpravlja, zato vsak od nas ostaja zvest lastnemu načinu pripravljanja testenin.

Glinene posode so primerne za pripravo različnih jedi.
Profimedia

Lito železo je zakon

Za jedi na žlico so izjemno pripravne težke posode iz litega železa. Med najbolj znanimi in zaželenimi so tiste najdražje znamke, a tisti, ki jih imajo, pravijo da so tako rekoč večne. Je pa na trgu seveda še veliko posod drugih blagovnih znamk po nižji ceni, tako da naložba v takšno posodo ni nujno zelo draga. Kuhanje v njih je preprosto, hrana se ne prijema dna posode, material zagotavlja enakomerno porazdelitev toplote v posodi, tesno prilegajoč pokrov kuhanje skrajša in tudi nekaj energije prihranimo na ta način.

Obare, enolončnice, golaži, paprikaši in podobne jedi z vseh koncev sveta bodo imele izjemen okus, tudi toploto takšne posode ohranijo kar nekaj časa in jedi ni treba nenehno pogrevati, če kdo nekoliko zamuja na kosilo. A še zdaleč ni nujno, da v takšni posodi pripravljamo le jedi na žlico. Na primer piščanec z artičokami in janežem iz litoželezne posode bo izjemnega okusa. V posodi najprej opečemo kose piščanca, ki smo ga prej natrli s soljo in poprom, in jih shranimo na toplem. Na preostali maščobi (maslu ali olivnem olju, kar pač uporabimo) prepražimo na večje kose narezano čebulo, na rezine narezan janež in srčke artičok. Pražimo dve do tri minute, po potrebi dodamo malo vode ali vina. Potem v posodo vrnemo kose piščanca, pokrijemo posodo in jo damo v pečico, ogreto na 200 stopinj, in pustimo 20 do 30 minut. Piščanca damo na servirni krožnik, tekočino v posodi pa reduciramo, po potrebi še dodatno začinimo in skupaj z zelenjavo prelijemo čez meso.

Zelenjava in meso iz ene posode za popoln obrok
Profimedia

Glinena posoda

Če se nekoliko odmaknemo od Evrope, nas v Maroku pričaka tajine, glinena posoda s stožčastim pokrovom, v kateri nastajajo izjemno sočne, okusa polne jedi. Piščanec s slanimi vloženimi limonami je ena takih ter jagnjetina z zelenjavo in kus kusom, če omenimo samo dve najbolj znani mesni jedi, v tajini pa lahko pripravimo tudi ribe. Stožčasta oblika posode poskrbi, da kapljice tekočine ohranjajo sočnost sestavin, okusi se dobro premešajo in posamezne sestavine prepojijo s sokovi, tako da vse, kar je dobrega in okusnega, ostane v posodi, mi pa potem samo uživamo.

Ekonom lonec

Za konec morda še na kratko o loncu na visok pritisk oziroma ekonom loncu. Modernejše izvedbe imajo dve posodi, nižjo, ki jo uporabimo kot ponev, in višjo, ki jo uporabimo kot lonec oziroma za večjo količino jedi. Z uporabo te posode bistveno skrajšamo čas kuhanja v primerjavi z običajnim načinom kuhanja v loncu ali ponvi. Namesto da meso za golaž kuhamo dve ali tri ure, je to s pripravo v ekonom loncu mehko že v dobre pol ure. Najprej na maščobi prepražimo meso, običajno govedino, potem čebulo in česen, dodamo še začimbe in malo moke. Premešamo, dodamo opečeno meso in druge sestavine (na primer za irsko obaro krompir in malo temnega piva), zalijemo z jušno osnovo ali vodo, pokrijemo in pustimo na zmernem ognju toliko časa, kot je potrebno, da se meso zmehča in okusi lepo povežejo. Tudi čičerka, fižol in druge stročnice bodo v ekonom loncu skuhane hitreje kot v običajnem, enako jedi na žlico iz stročnic in žitaric. Pa tudi običajni goveji zrezki v omaki se bodo v kratkem času zmehčali in ne bo potrebna žaga, da jih narežemo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta